Ne fogjanak kezet a brit olimpikonok?

2012.03.07. 11:36
A Brit Olimpiai Szövetség arra kérte versenyzőit, ne fogjanak kezet az olimpiai játékok alatt, így elkerülhetik a teljesítményüket rontó betegségeket. A BOA álláspontja később finomodott, állítólag csak a higiéniára akarták felhívni a figyelmet.

A BOA orvosi bizottsága figyelmeztette a brit olimpikonokat és segítőiket, hogy az olimpiai játékok alatt kerüljék el a kézfogást riválisaikkal és a különböző méltóságokkal. „Azt hiszem, nem ok nélkül való ilyet tanácsolni, ha például elmész egy fogadásra, ott áll húsz ismeretlen ember és minddel kezet kell fognod” - mondta Ian McCurdie, a BOA orvosi tanácsadója.

McCurdie szerint valóban tartózkodni kell kézfogástól: „Az hiszem, az ésszerűség határain belül igen. A teljesítményt leginkább a betegségek és a sérülések tudják lerontani. Mi a betegségek kockázatának minimalizásáról beszélünk, és ez a kézhigiénián is múlik.”

A kézfogás elmaradása egy sporteseményen a tiszteletlenség jele, ezért olyan tanácsok is elhangzottak, hogy kézfogás helyett a tradícionális japán meghajlással üdvözöljék a britek ellenfeleiket, így biztosítva őket a sportszerűségről. Felmerült, hogy a sportolók majd mindenhova alkoholos kézmosógélt visznek magukkal.

A britek javaslatát már több ország is kritizálta, a sportszerűséget és az olimpia eszmét ássa alá a tiltás. Az Egyesült Államok, Új-Zéland és Ausztrália közölte, hogy versenyzőinek maximum a kézmosást javasolja, de egyébként arra biztatja őket, hogy a hagyományoknak megfelelően fogjanak kezet társaikkal.

A heves támadások hatására BOA későbbi közleményében már finomított álláspontján, senkinek nem tiltja meg a kézfogást, mindenkinek saját belátására bízza azt, csak fel akarták hívni a figyelmet a higiéniára. „Csak arra emlékeztetjük a sportolóinkat, hogy mossanak kezet, használjanak szappant, hogy elkerüljék a fertőzéseket."