Kínában hős lett a magyar 110 gátas

MTI/Index
2012.08.07. 13:47

Baji Balázs és Kiss Dániel nem jutott tovább előfutamából 110 m gáton a londoni olimpia keddi versenynapján.

A 23 éves, utánpótlás Eb-2. Baji a hatodik futamban az athéni olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang mellől rajtolt. A verseny ritkán látható bukássorozatot hozott : már az első gát előtt lábához kapott és megállt az idei Eb-n bronzérmes lengyel Artur Noga, majd Baji két oldalán egyszerre rúgta fel a gátat, és bukott Hsziang és a barbadosi Shane Braithwaite. A táv felénél aztán még a szenegáli Moussua Dembele is elesett.

A Helsinkiben rendezett júniusi Eb-n Kisshez hasonlóan elődöntős Baji ötödikként dobta be magát, 13.76 mp-cel.

A futam után már a rajt előtt sem teljesen egészséges Hsziang egy lábon ugrált le a pályáról, ahol Baji fogadta, és magasba tartotta a kínai kezét. A kínai újságírók és fotóriporterek azonnal megrohanták a magyar gátast.

"Hsziang nagy bajnok, világcsúcstartó volt, a tiszteletemet akartam kifejezni így. Ha nyer, nyilván más lett volna a helyzet, de megsérült, ezért tettem, amit tettem - mondta Baji, aki 13.50 mp-es egyéni csúcsa közelében szeretett volna futni. - Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Nyilván nem ezen múlott, de megzavart a nagy bukás. Futás közben azon gondolkodtam, ez hogy történhetett meg, nem értem hozzájuk. Olyan időkkel lehetett továbbjutni, amire én is képes vagyok."

   baji2

Az ezúttal is már a délelőtti program első percétől teltházas Olimpiai Stadionban a 2010-ben Eb-bronzérmes Kiss már korábban sorra került, az ötödik futamban.

Az Ikarus BSE futója, aki tavalyi műtétje után csak az év elején kezdhette újra az edzéseket, a hatos pályáról indult, mellette a hetesen a világranglistát 12.93 mp-cel vezető amerikai Aries Merritt futott. Kiss gyengén rajtolt, de aztán jó ritmusban közelített vetélytársaihoz, egy kisebb hiba után viszont megtört a ritmusa, végül a hatodik helyen ért célba. 13.62 mp-es idejével nem reménykedhetett a továbbjutásban.

"Azok után, amiken végigmentem, örülök, hogy itt vagyok - nyilatkozott Kiss, utalva arra, hogy műtétje után húsevő baktérium támadta meg a lábát. - Az idővel meg kell elégednem, más kérdés, hogy hellyel akár ez az idő is elég lehetett volna a továbbjutáshoz. Előzetesen hittem benne, hogy sikerül, de az elejét elrontottam, és sok technikai hibát követtem el."

A hat futamból az első három helyezettek mellett a további hat legjobb időt elérő jutott a szerdai elődöntőbe.

Kína összeomlott kedvence kiesése után, de van, aki nevet a sérültön

A kínai televízió riportere élő adásban sírta el magát, amikor arról kellett beszámolnia, hogy Liu Hsziang bukott, és kiesett az olimpiáról. A hazájában hihetetlenül nagy sztár Hsziang 2004-ben, Athénban bajnok lett 110 gáton, de négy éve otthon, Pekingben sérülten tudott csak elindulni, és esélye sem volt döntőbe jutni. Tavalyra jött rendbe teljesen, a vb-n már második lett, újra nagy eredményt vártak tőle. A kínai internet vele van tele, van, aki azt írja, "Liu 1,3 milliárd ember szívét törte össze", de olyan is, aki élcelődik: "Liu a legjobb színész a világon", arra utalva, hogy újra kisebb sérülésekkel indult, és amúgy sem lett volna sansza továbbjutni, jó eredményt elérni. Valószínűleg még nem tudták, hogy újra súlyosan megsérült, a kínai atlétikai csapat vezetője később elmondta, a jobb lábán valószínűleg achilleszín-szakadást szenvedett legjobbja. A klasszis száma ugyanaz volt, mint Pekingben, 1356.