Újabb kajakaranyak jönnek?

2012.08.09. 08:40

A két magyar aranyérmet hozó szerdai döntők után a csütörtökön Kozák Danuta, a címvédőként rajtoló Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros, valamint a férfi négyes küzd az olimpia kajak-kenu versenyén.

A címvédőként rajtoló Kovács-Janics páros
A címvédőként rajtoló Kovács-Janics páros
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tavalyi, szegedi világbajnokságon és az idei, zágrábi Eb-n ezüstérmes, 25 éves Kozák - aki a négyes tagjaként szerdán olimpiai aranyat nyert - a favoritok közé tartozik az 500 méteren. A döntő mezőnyének tagja még a címvédő ukrán Inna Oszipenko-Radomska, a 2000-es bajnok olasz Josefa Idem, a finn Anne Rikala, a dán Henriette Hansen, a dél-afrikai Bridgitte Hartley, a svéd Sofia Paldanius és Simon Miklós tanítványa, a hazai Rachel Cawthorn. Magyar szempontból kedvező, hogy a Kozákot az idei Eb-n legyőző német Katrin Wagner-Augustin nem jutott be.

„Danuta nagyon jó erőben van, az elő- és középfutamban nyújtott teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Nagyon bízunk benne" - mondta Storcz Botond szövetségi kapitány.

A Kovács, Douchev-Janics kettős athéni és pekingi győzelmének megismétlésére készül ugyancsak 500 méteren - ha sikerülne, az páratlan teljesítmény lenne. Az olimpiák történetében még egyetlen páros vagy négyes egység sem tudott triplázni ugyanabban az összeállításban. Kovács - aki benne volt a szerdán győztes négyesben - és Janics is pályafutása negyedik olimpiai  aranyát gyűjtheti be.

A Fábiánné Rozsnyói Katalin irányította, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette Kammerer, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású férfi kajaknégyes kedden remek előfutam-győzelemmel biztosította helyét a döntőben. Az ötödik olimpiáján szereplő Kammerer azt mondta: szinte minden számban tudna tippelni a dobogósokra, de ebben nem, mert annyira kiegyenlített a mezőny, hogy kiszámíthatatlan, ki győz.

A csütörtöki, magyar érdekeltségű döntők programja

10:48 ó: férfi K-4 1000 m (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel)
11:15 ó: női K-1 500 m (Kozák Danuta)
11:42 ó: női K-2 500 m (Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa)

A női vízilabda-válogatott azzal az ausztrál csapattal találkozik a bronzmérkőzésen, amelytől a tavalyi világbajnokságon egygólos vereséget szenvedett a negyeddöntőbe jutásért, a mérkőzés 19.40-kor kezdődik.

Rajtuk kívül is lesz még magyar érdekelt csütörtökön: folytatja a tízpróbázó Szabó Attila, Risztov Éva a medence után ezúttal nyílt vízen, 10 km-en indul.