Két magyar ezüst, egy bronz a paralimpián

2012.09.05. 21:26

A kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsa ezüstérmet nyert a párbajtőrözők egyéni küzdelmeiben a londoni paralimpián. A nők A (felállni képes) kategóriájában a 33 éves Krajnyák - aki kedden bronzérmes lett tőrben - a döntőben 15-6-ra kapott ki a hongkongi Jü Csuj Jitől (Yu Chui Ye).

„Örömömben annyit kiabáltam, hogy teljesen elment a hangom" - nyilatkozta az UTE sportolója. „Jól ment a vívás, már a nap elején éreztem, hogy nem fáradtam el tegnap, és repül a kezem. A döntőben sajnos a hongkongi volt a jobb, ezt el kell ismerni. A gyűjteményemből már csak egy arany hiányzik, pénteken a párbajtőrcsapattal megpróbálom azt is megszerezni."

Az úszó Tóth Tamás ezüstérmet nyert 50 méter gyorson. Az S9-es kategória döntőjében három magyar is szerepelt, közülük a 20 éves, paralimpiai újonc Tóthnak sikerült legjobban a sprintszám. A Londonban egy aranynál és egy ezüstnél tartó Sors Tamás a hetedik, Meilinger Csaba a nyolcadik helyen zárt.

„A helyezésemmel elégedett vagyok, mert nem tudtam volna megverni az ausztrál srácot, az időeredményem viszont csalódás" - nyilatkozta Tóth, aki ebben a számban 2010-ben világbajnoki harmadik, tavaly pedig Európa-bajnok volt. „A gyengébb teljesítménynek talán az lehet az oka, hogy ez az első paralimpiám. Reggel már a 200 vegyes jön, picit tartok az előfutamtól, mert fáradtnak érzem magam, de természetesen mindent megteszek, hogy döntőt ússzak."

Biacsi Ilona bronzérmet nyert 1500 méteres síkfutásban. A 26 éves értelmi fogyatékos atléta és ikertestvére, Bernadett - akivel együtt a magyar küldöttséget vezette az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen - az első 700 méteren a hatfős mezőnyben haladt, majd az utolsó kör előtt a korábban bukó tunéziai és a japán már leszakadt.

A két magyar nem bírta a két lengyel tempóját, akik közül a címvédő és világcsúcstartó Barbara Niewiedzial végül magabiztosan nyert. Biacsi Ilona 4:42.31 perces idővel ért célba, 49 századdal megelőzve negyedikként befutó testvérét.

„Át akartuk venni a lengyelek tempóját, de már túl késő volt. Mire mi is váltottunk, addigra a már túl nagy előnyre tettek szert. Jobb eredményt vártam magamtól, de azért elégedett vagyok ezzel a bronzéremmel"  - nyilatkozta Biacsi Ilona.

A 33 fős magyar küldöttség már tíz éremnél - 2 arany, 4 ezüst, 4 bronz - tart a brit fővárosban, ezzel tovább javította eredményét a 2008-as pekingihez - egy arany és öt bronz - képest.