Legalább 8 érem van a magyar csapatban

2012.08.29. 00:20
Soha ennyien még nem indultak paralimpián. A magyar csapat a pekingi eredményt szeretné túlszárnyalni.

A pekingi teljesítményét múlná felül a szerdán kezdődő paralimpián a magyar küldöttség, amely harminchárom sportolóval van jelen az eseményen. Már hónapokkal a rendezvény előtt biztossá vált, hogy a londoni lesz az eddigi legnépesebb rendezvény a játékok történetében: 165 országból összesen 4280 paralimpikon küzd majd az érmekért augusztus 29. és szeptember 9. között.

A paralimpia iránti érdeklődés is minden eddiginél nagyobb. „Fantasztikus, hogy rekordszámú jegy kelt el a paralimpiára három héttel a megnyitó előtt. Arról tanúskodik, hogy kielégíthetetlen a közönség igénye a nívós sport iránt" – nyilatkozta augusztus elején Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke.

A pekingi hat érem után most nyolc a cél

A magyar paralimpiai csapat

Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter (asztalitenisz), Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba (atlétika), Sas Sándor, Szávai Csaba (erőemelés), Lengyel Mónika (evezés), Papp Gábor, Szabó Nikolett (cselgáncs), Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula (sportlövészet), Farkas László (tenisz), Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána (úszás), Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit (vívás)

„Az eredeti célunk az volt, hogy több sportolót indíthassunk, mint Pekingben, ez végül nem valósult meg. A csapat összetétele viszont változott, mivel négy éve csak látás- és mozgáskorlátozott versenyzőink indultak, most viszont ismét ott lehetnek az értelmi fogyatékos sportolók is, akik magyar részről éremesélyesek lehetnek. Pekingben egy arany-, és öt bronzéremmel zártunk, most ennél több dobogós helyet szeretnénk, legalább nyolc érem van a csapatban" - nyilatkozta az MTI-nek Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Gömöri szerint az úszóknál a címvédő és világbajnok Sors Tamás, valamint Tóth Tamás pályázhat a legnagyobb eséllyel éremre, az asztaliteniszezők mezőnyében pedig a világranglistát vezető Pálos Péter kerülhet dobogóra, de vívásban, cselgáncsban és atlétikában is van esély a jó szereplésre.

„Vívásban ott lesz két emblematikus sportolónk, Szekeres Pál és Krajnyák Zsuzsanna, jó helyezést várok a női párbajtőrcsapattól és a férfi tőrcsapattól is. A világbajnok Szabó Nikolett cselgáncsban kerülhet a legjobbak közé, atlétikában a Biacsi-lányok, Bernadett és Ilona remekelhetnek, ugyanott titkos esélyes a nemrég csapatba került Orbán Csaba" - latolgatta az esélyeket a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki abban is biztos, hogy a szervezéssel sem lesz gond.

A magyar paralimpikonokért már augusztus 30-án, az első versenynapon is szurkolhatunk. Csütörtök reggel kilenckor kezd Csonka András az asztaliteniszezők egyéni mezőnyében, majd háromnegyed tíztől következnek az úszás előfutamai. Illés Fanni 100 háton, Csúri Ferenc, Tóth Tamás, Sors Tamás és Meilinger Csaba egyaránt 100 pillangón áll rajthoz, Vereczkei Zsolt és Engelhardt Katalin 50 méter gyorson indul. Gurisatti Gyula 10 méteres légpisztoly számában versenyez, 13 órától pedig az éremesélyes Pálos Péter kezdi meg szereplését egyéni asztaliteniszben, ahogy Bereczki Dezső is ebben a számban indul.

Mi alapján döntenek az indulókról?

Az esélyegyenlőség érdekében a résztvevőket egy nemzetközi szakértői bizottság a testi fogyatékosságtól függően kategóriákba sorolja. Minden sportág saját besorolási rendszerrel rendelkezik, ezeket a nemzetközi sportági szövetségek készítik el. A fogyatékosság mértékét számmal és betűvel jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más fogyatékossági szintet jelent.

A besorolást minden versenyző esetében az első külföldi verseny előtt egy független szakértőkből álló bizottság készíti el. Vannak versenyzők, akiknek az állapotában bekövetkezhet változás, őket gyakrabban ellenőrzik, és esetükben előfordulhat, hogy többször változik a kategória, amelyben versenyezhetnek.

A paralimpia sportágai

A programban az úszás, az ülőröplabda, a futball hét játékossal, a kerekesszékes vívás, a látássérültek ötfős futballja, az országúti- és pályakerékpár, az erőemelés, a lovaglás, az atlétika, a vitorlázás, a kerekesszékes kosárlabda, a kerekesszékes tenisz, a cselgáncs, az íjászat, a csörgőlabda, a boccia, a kerekesszékes rögbi, az evezés, az asztalitenisz és sportlövészet szerepelnek.

Vannak sportágak, melyekben a besorolás egyszerűen nyomon követhető, teniszben például két kategória létezik: ülő (kerekesszékes) és álló. Erőemelésben nincsenek sérültségi 
kategóriák. Ezzel szemben az úszóknál egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között indulhat.

A játékok programjába idén visszakerülő értelmi fogyatékosok három számban - atlétika, úszás, asztalitenisz - vehetnek részt, és a testi fogyatékosok kategóriaszámai (például az úszóknál 1-13) után ők kapják meg a következő számot (az úszóknál a 14-est). Az értelmi fogyatékosoknál az indulási feltétel a 75 alatti intelligencia-hányados.

New Yorkban volt a legtöbb magyar érem

A játékok előtörténete 1948-ban kezdődött. Az angliai Stoke Mandeville Kórházat irányító Sir Ludwig Guttmann brit háborús rokkantaknak rendezett versenyt, ugyanazon a napon, amikor a nyári olimpia kezdődött. Guttmann célja az volt, hogy egy mozgássérülteknek szánt elit sportesemény jöjjön létre. Négy évvel később ugyanezen a helyszínen ismét lebonyolították a Nemzetközi Kerekesszékes Játékokat, melyen a britek mellett már holland háborús sérültek is résztvettek.

Az első paralimpiát, ahol már nem csak háborús veteránok indultak, 1960-ban, egy héttel a nyári olimpia után rendezték meg Rómában. Összesen 400 kerekesszékes sportoló indult, akik nyolc sportágban mérkőztek meg egymással. 1964-ben Tokió adott otthont a paralimpiának, 1968-ban viszont a nyári játékokat rendező Mexikóváros nem tudta vállalni, hogy egy paralimpiát is lebonyolítson, végül Tel-Avivba vitték az eseményt. Ezután húsz éven át külön helyszíneken zajlott a nyári olimpia és a paralimpia (Heidelberg, Toronto, Arnheim és New York voltak a helyszínek), majd az 1988-as szöuli olimpia óta ismét azonos a helyszín.

Az első magyar paralimpiai érmet, egy bronzot 1972-ben Fejes András szerezte kerekesszékes hajtásban Heidelbergben. A magyar paralimpikonok számára a New Yorki játékok voltak a legeredményesebbek érmek szempontjából, 13 arany, 10 ezüst és 5 bronz volt a mérleg. Négy évvel később Szöulban nem született magyar arany, volt viszont öt ezüst-, és hét bronzérmünk. Szöul után már nem maradtak első hely nélkül a magyar indulók, Barcelonában négy, Atlantában hat, Sydneyben öt, Athénban és Pekingben pedig egy-egy arannyal zártak. Legutóbbi aranyérmesünk Sors Tamás volt, aki 100 pillangón nyert világcsúccsal Pekingben.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
             
. dátum időpont versenyző sportág versenyszám helyszín
. August 30. 09:00 Csonka András asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   09:41 Illés Fanni úszás, előfutamok 100 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:19 Csúri Ferenc úszás, előfutamok 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:49 Tóth Tamás úszás, előfutamok 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:49 Sors Tamás úszás, előfutamok 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:49 Meilinger Csaba úszás, előfutamok 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:24 Vereczkei Zsolt úszás, előfutamok 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:32 Engelhardt Katalin úszás, előfutamok 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:45 Gurisatti Gyula sportlövészet 10 m légpisztoly, selejtező The Royal Artillery Barracks
.   13:00 Pálos Péter asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   15:15 Gurisatti Gyula sportlövészet 10 m légpisztoly, döntő The Royal Artillery Barracks
.   16:00 Berecki Dezső asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   17:36 Illés Fanni úszás, döntők 100 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:00 Csonka András asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   18:17 Csúri Ferenc úszás, döntők 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:12 Tóth Tamás úszás, döntők 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:12 Sors Tamás úszás, döntők 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:12 Meilinger Csaba úszás, döntők 100 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:09 Vereczkei Zsolt úszás, döntők 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:14 Engelhardt Katalin úszás, döntők 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
. August 31. 09:30 Lengyel Mónika evezés előfutamok Eton Dorney
.   09:30 Csúri Ferenc úszás, előfutamok 400 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:17 Ráczkó Gitta úszás, előfutamok 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:35 Tóth Tamás úszás, előfutamok 100 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:35 Sors Tamás úszás, előfutamok 100 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:00 Pálos Péter asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   11:33 Kézdi Réka úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:33 Engelhardt Katalin úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:33 Zámbó Diána úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:45 Dávid Krisztina sportlövészet 10 m légpisztoly, selejtező The Royal Artillery Barracks
.   12:20 Berecki Dezső asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   13:40 Csonka András asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   15:15 Dávid Krisztina sportlövészet 10 m légpisztoly, döntő The Royal Artillery Barracks
.   17:30 Csúri Ferenc úszás, döntők 400 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:55 Ráczkó Gitta úszás, döntők 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:42 Tóth Tamás úszás, döntők 100 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:42 Sors Tamás úszás, döntők 100 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:00 Berecki Dezső asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
.   20:09 Kézdi Réka úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:09 Engelhardt Katalin úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:09 Zámbó Diána úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:40 Pálos Péter asztalitenisz egyéni, selejtezők ExCel
. September 1. 9:30 Lengyel Mónika evezés vígaszág Eton Dorney
.   10:13 Illés Fanni úszás, előfutamok 400 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:30 Csúri Ferenc úszás, előfutamok 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:00 Csonka András asztalitenisz negyeddöntő ExCel
.   11:00 Farkas László tenisz egyéni, selejtezők Eton Manor
.   11:04 Kézdi Réka úszás, előfutamok 200 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:00 Papp Gábor judo plusz 100 kg ExCel
.   11:00 Szabó Nikolett judo mínusz 70 kg ExCel
.   12:30 Berecki Dezső asztalitenisz negyeddöntő ExCel
.   17:50 Illés Fanni úszás, döntők 400 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:52 Kézdi Réka úszás, döntők 200 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:15 Pálos Péter asztalitenisz elődöntő ExCel
.   18:16 Csúri Ferenc úszás, döntők 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:00 Csonka András asztalitenisz elődöntő ExCel
.   19:45 Berecki Dezső asztalitenisz elődöntő ExCel
. September 2. 9:39 Ráczkó Gitta úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:50 Lengyel Mónika evezés döntő Eton Dorney
.   11:00 Farkas László tenisz egyéni, 32 között Eton Manor
.   17:37 Ráczkó Gitta úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:15 Berecki Dezső asztalitenisz döntő ExCel
. September 3. 9:00 Dávid Krisztina sportlövészet 25 m pisztoly, selejtező The Royal Artillery Barracks
.   9:00 Gurisatti Gyula sportlövészet 25 m pisztoly, selejtező The Royal Artillery Barracks
.   9:30 Pálos Péter asztalitenisz döntő ExCel
.   9:40 Illés Fanni úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:27 Csúri Ferenc úszás, előfutamok 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   12:11 Biacsi Ilona atlétika 1500 m, előfutam Olympic Stadium
.   12:11 Biacsi Bernadett atlétika 1500 m, előfutam Olympic Stadium
.   12:30 Csonka András asztalitenisz döntő ExCel
.   16:50 Dávid Krisztina sportlövészet 25 m pisztoly, döntő The Royal Artillery Barracks
.   16:50 Gurisatti Gyula sportlövészet 25 m pisztoly, döntő The Royal Artillery Barracks
.   17:38 Illés Fanni úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:47 Csúri Ferenc úszás, döntők 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
. September 4. 9:30 Osváth Richárd ksz. vívás tőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Mató Gyula ksz. vívás tőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Juhász Veronika ksz. vívás tőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Krajnyák Zsuzsanna ksz. vívás tőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Dani Gyöngyi ksz. vívás tőr egyéni "B" ExCel
.   9:30 Horváthné Pálfi Judit ksz. vívás tőr egyéni "B" ExCel
.   10:01 Sors Tamás úszás, előfutamok 400 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:48 Engelhardt Katalin úszás, előfutamok 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:00 Farkas László tenisz egyéni, 16 között Eton Manor
.   12:00 Szekeres Pál ksz. vívás tőr egyéni "B" ExCel
.   18:08 Sors Tamás úszás, döntők 400 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:16 Engelhardt Katalin úszás, döntők 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
. September 5. 9:30 Juhász Tamás ksz. vívás ptőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Mató Gyula ksz. vívás ptőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Juhász Veronika ksz. vívás ptőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Krajnyák Zsuzsanna ksz. vívás ptőr egyéni "A" ExCel
.   9:30 Dani Gyöngyi ksz. vívás ptőr egyéni "B" ExCel
.   9:30 Csúri Ferenc úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:32 Ráczkó Gitta úszás, előfutamok 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:32 Illés Fanni úszás, előfutamok 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:24 Tóth Tamás úszás, előfutamok 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:24 Meilinger Csaba úszás, előfutamok 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:24 Sors Tamás úszás, előfutamok 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   12:00 Sas Sándor erőemelés mínusz 100 kg ExCel
.   12:00 Farkas László tenisz egyéni, negyeddöntő Eton Manor
.   17:30 Csúri Ferenc úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:00 Szávai Csaba erőemelés plusz 100 kg ExCel
.   18:25 Ráczkó Gitta úszás, döntők 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:25 Illés Fanni úszás, döntők 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:00 Csonka, Berecki asztalitenisz csapat, csoportkör ExCel
.   19:36 Biacsi Ilona atlétika 1500 m, döntő Olympic Stadium
.   19:36 Biacsi Bernadett atlétika 1500 m, döntő Olympic Stadium
.   20:12 Tóth Tamás úszás, döntők 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:12 Meilinger Csaba úszás, döntők 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   20:12 Sors Tamás úszás, döntők 50 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
. September 6. 9:30 Tóth Tamás úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   9:30 Sors Tamás úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   9:30 Meilinger Csaba úszás, előfutamok 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:17 Vereczkei Zsolt úszás, előfutamok 50 hát Aquatics Centre, Olympic Park
.   13:10 Dávid Krisztina sportlövészet, selejtező 50 m szabadpisztoly The Royal Artillery Barracks
.   13:10 Gurisatti Gyula sportlövészet, selejtező 50 m szabadpisztoly The Royal Artillery Barracks
.   16:30 Csonka, Berecki asztalitenisz csapat, negyeddöntő ExCel
.   16:50 Dávid Krisztina sportlövészet, döntő 50 m szabadpisztoly The Royal Artillery Barracks
.   16:50 Gurisatti Gyula sportlövészet, döntő 50 m szabadpisztoly The Royal Artillery Barracks
.   17:30 Tóth Tamás úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:30 Sors Tamás úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:30 Meilinger Csaba úszás, döntők 200 vegyes Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:46 Vereczkei Zsolt úszás, döntők 50 hát Aquatics Centre, Olympic Park
. September 7. 9:30 Tóth Tamás úszás, előfutamok 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   9:30 Sors Tamás úszás, előfutamok 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   9:30 Meilinger Csaba úszás, előfutamok 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:00 Csonka, Berecki asztalitenisz elődöntő ExCel
.   11:00 Juhász, Krajnyák, Dani ksz. vívás ptőr csapat ExCel
.   11:08 Kézdi Réka úszás, előfutamok 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:08 Engelhardt Katalin úszás, előfutamok 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:08 Zámbó Diána úszás, előfutamok 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:30 Tóth Tamás úszás, döntők 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:30 Sors Tamás úszás, döntők 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:30 Meilinger Csaba úszás, döntők 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:16 Kézdi Réka úszás, döntők 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:16 Engelhardt Katalin úszás, döntők 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:16 Zámbó Diána úszás, döntők 50 pillangó Aquatics Centre, Olympic Park
. September 8. 9:30 Tóth Tamás úszás, előfutamok 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   9:57 Illés Fanni úszás, előfutamok 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   10:15 Kanyó Zsolt atlétika gerely Olympic Stadium
.   10:30 Engelhardt Katalin úszás, előfutamok 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   11:00 Szekeres, Mató, Osváth ksz. vívás tőr csapat ExCel
.   17:30 Tóth Tamás úszás, döntők 100 mell Aquatics Centre, Olympic Park
.   17:47 Illés Fanni úszás, döntők 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   18:41 Engelhardt Katalin úszás, döntők 100 gyors Aquatics Centre, Olympic Park
.   19:00 Csonka, Berecki asztalitenisz döntő ExCel
. September 9. 8:00 Orbán Csaba atlétika maraton Olympic Stadium
.