London polgármestere szaval a megnyitón

2012.07.23. 15:48
Boris Johnson szavalja el az olimpiai ódát görögül és angolul. Usain Bolt is felbukkan az ódában.

Az olimpiai óda

The new Olympic flame behold,
that once burned bright in Greece of old;
with happy hearts receive once more
these Games revived on London's shore.

Praise rival teams, in sport allied,
as athletes stream from far and wide;
the poet too must take the road
conveying praise to victory owed.

Millions of watchers will embrace
the passion of each close-run race,
The efforts of the rowing teams
and gymnasts on balancing beams.

The will observe with rapt delight
the archer draw his bowstring tight,
the skilful rider guide her horse,
and lightning bolt around the course.

The pipes will play, the drum resound,
as medallists are daily crowned;
the crowd’s hurrah will reach the skies
when victors hoist the golden prize.

Now welcome to this seagirt land,
with London’s Mayor and co. at hand
good luck to all who strive to win:
applaud and let the Games begin!

Boris Johnson, London polgármestere fogja elszavalni Dr. Armand D'Angour olimpiai ódáját a nyitógálán hétfőn este, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt. Johnson az Oxfordi Egyetemen tanult klasszikus tudományokat, ezért is bízhatták meg azzal, hogy görögül és angolul szavalja el a hatversszakos, soronként négysoros ódát.

D'Angour az Oxfordi Egyetem tanáraként alkotta meg az ódát, az ókori görög és a modern szövegek fordításának ötvözésével. Szakterülete a bölcsésztudományokon belül a klasszikus irodalom. Az angol verzióban Usain Bolt, a világcsúcstaró jamaicai rövidtávfutó neve a villám metaforájaként jelenik meg. „Nagy örömömre szolgál, hogy lehetőségem van arra, hogy elszavaljam D'Angour olimpiai ódáját a nyitógálán”- mondta Johnson.

Nem ez az első alkalom, hogy D’Angour ódát írt. A 2004-es athéni olimpiára egy pindaroszi ódát írt. Pindarosz, az olimpiai ódák híres szerzője volt. Egy bronz emléktáblára lesz gravírozva az óda szövege, így bárki elolvashatja az Olimpiai Parkban.

Az óda szerzője Pindarosz stílusában alkotta meg a versszakokat, és reméli, hogy ezáltal a klasszikus költészetet többen fogják megkedvelni, mert szerinte nagyon izgalmas és inspiráló. Az ókori görög költő szójátékait is belecsempészte. D’Angour biztos benne, hogy Johnson polgármester utánozhatatlan stílusában nagyon vicces lesz hallani, és az emléktáblát elolvasóknak is nagy örömöt fog ódája nyújtani.

A szerző kiemeli az evezés képviselőit, tornászokat, íjászokat és lovasokat is. Az utolsó bekezdésben mindenkinek sok szerencsét kíván, és így köszön el: „Kezdődjék a játék!”