Egy csapatban Gyurta, Bolt és az amerikai kosarasok

2012.08.13. 11:28
A szinte teljesen vak íjász, a tizenhat éves kínai úszónő és a 27 év után megdöntött NDK-s csúcs. Emlékezetes világcsúcsok, rekordok az olimpián.

Usain Bolt, az amerikai kosarasok és Gyurta Dániel is rekordot döntött a vasárnap véget ért XXX. olimpiai játékokon, amelyen egy 1985-ben felállított csúcs is megdőlt. Összegyűjtöttünk néhány emlékezeteset.

Az első rekorddöntés már a nyitóünnepség napján megtörtént: a dél-koreai íjászcsapat a selejtezőkben 2087 pontot szerzett, ezzel 18 ponttal múlták felül az eddigi világrekordot. Egyéniben a legtöbb pontot, 699-et a csapatot vezető súlyosan látássérült íjász, Im Donghjun szerezte meg, aki ezzel szintén rekordot döntött. A dél-korai egyik szemére csupán tíz, a másikra húszszázalékos látóképességű, tízszer rosszabbul lát, mint a legtöbb ember, az újságot sem tudja elolvasni.

Magyar világrekord

Gyurta Dániel szállította a magyar küldöttség második aranyérmét augusztus 1-jén. A 200 méteres mellúszás döntőjében a házigazdák által hajtott Jamiesont sikerült megelőznie a magyar úszónak, aki ráadásul új világcsúcsot jelentő, 2.07.28-as idővel csapott célba. Gyurta volt a tizedik olyan magyar olimpiai bajnok, aki rekorddal szerezte meg aranyérmét, legutóbb ez Darnyi Tamásnak sikerült, ő az 1988-as szöuli nyári játékokon 200 és 400 vegyesen is így lett bajnok.

A 400 női vegyes döntőjében a mindössze tizenhat éves Je Si-Ven úgy döntött világrekordot, hogy pár századnyi különbséggel, közel ugyanannyi idő alatt teljesítette a 400 vegyes gyorsúszását, mint a férfiaknál aranyérmes Ryan Lochte. A végén közel három másodpercet vert a világranglistát vezető amerikai Elisabeth Beiselre. A fiatal kínai úszónőt többen doppingolással vádolták, ő ezt cáfolta. „A kemény munkának és az edzésnek köszönhetem az eredményeim. Sosem használnék tiltott szereket. A kínaiaknak tiszta a kezük" - mondta.

Rebecca Soni  úgy nyert aranyat a 200 méteres mellúszás női számában, hogy új világcsúcsot állított fel. A magyar származású amerikai úszónő négy évvel korábban Pekingben állított fel új világcsúcsot, ezt már az előfutamokban ledolgozta 2.20-ra. A döntőben ezt is sikerült felülmúlnia, 2.19.55-tel csapott célba.

A házigazda brit kerékpárosok uralták a pályaversenyeket. A nagyszerű teljesítmény egyik emlékezetes momentuma a férfiak csapat sprintversenye volt, ahol a szigetországiak Sir Chris Hoy, Philip Hindes és Jason Kenny összeállítású triója saját 42.747-es korábbi világcsúcsát faragta le 42.6 másodpercre augusztus 2-án. Hoy egyébként minden idők legeredményesebb szigetországi olimpikonja lett a nyári játékokon. A sprinthez hasonlóan csapat üldözőversenyben is rekordot döntöttek a britek a selejtezőkben elért 3:51.659-cel, majd a döntőben az ausztrálokat verték a számban hatalmas különbséget jelentő három másodperccel. A nőknek szintén összejött a világcsúcs a csapat üldözőversenyben. A britek tíz versenyszámból összesen hét aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot hoztak el.

Az amerikai kosarasok augusztus 3-án megsemmisítő vereséget mértek a nigériai válogatottra a csoportmérkőzéseken. Bryanték 156-73-ra verték az afrikai csapatot, ennyi pontot korábban meg senki nem dobott az olimpiák történetében. A korábbi rekordot a brazil csapat tartotta 130 ponttal. A mérkőzésen Carmelo Anthony 37 pontot jegyzett. Összesen 29 tripla született, ez amerikai rekordnak számít. Az Egyesült Államok csapata a döntőben 107-100-ra verte a spanyol csapatot.

A 23 kenyai David Rudisha a 800 méteres síkfutás döntőjében futott világcsúcsot jelentő 1.40.91-es időt, egy tizeddel megjavítva saját 2010-es rekordját. Rudisha mögött a mindössze 18 éves botswanai Nijel Amos ért be ezüstérmesként, 1.41.73-as ideje századra pontosan megegyezett a britek legendájának, Sebastian Coe-nak tizenhét éven át tartott rekordjával.

A 4x100-as váltókban született is látványos rekorddöntés született. Augusztus 10-én a nők 4x100-as döntőjében az amerikai csapat egy olyan rekordot adott át a múltnak, ami már 1985 óta tartotta magát. A Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight és Carmelita Jeter összeállításban versenyző csapat az NDK által huszonhét éve felállított 41.37-es csúcsot alaposan lefaragta, 40.82-es idővel értek célba.

Egy nappal később a jamaicai csapaton volt a sor váltóban. Usain Bolt úgy futhatott, hogy már 100-on és 200-on is megvédte pekingi címét. A Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt négyesnek ezúttal is összejött a világcsúcs. A 2011-es világbajnokságon általuk felállított, 37.04 mp-es legjobb időt adták át a múltnak, miután 37 másodperc alá tudtak menni. Az utolsó százon futó Bolt 36.84 mp-es idővel ért célba. Az aranyérmet érő futás után a világ leggyorsabb embere szerette volna megtartani a váltóbotot, a szervezők előbb ezt nem engedték neki, majd néhány órával később mégis megkaphatta az ereklyét a jamaicai.