Csak húsz percet bírtunk a spanyolokkal

2012.08.05. 00:00 Módosítva: 2012.08.05. 00:24
A magyar férfi kézilabda válogatott csak az elejét bírta az esélyesebb spanyolokkal szemben, utána fokozatosan nőtt Nagy Lászlóék hátránya, a végére tizenegy góllal, 33-22-re kaptunk ki. Szerbiát kell megverni a nyolc közé kerüléshez.

Mocsai Lajos csapata úgy ment neki az aranyéremre is esélyes spanyol válogatottnak a B csoport 4. körében, hogy győzelem és vereség esetén is a hétfői, szerbek elleni utolsó csoportmeccs lesz létfontosságú. Spanyolországnak viszont egy döntetlen is továbbjutást jelenthetett volna.

Nagy László - aki korábbi barcelonai edzője, a jelenlegi spanyol szövetségi kapitány, Valero Rivera csapata ellen játszott - kétszer is egyenlített az elején, de a magyar védelem már itt sem volt a helyén, 5-3-ra elmentek a spanyolok. Nagy viszont gyönyörű átlövéssel szépített, Zubai pedig egyenlített. Császár két hétméterest is belőtt, aztán Nagynak köszönhetően sikerült a fordítás is, 10-9. Mikler hetest fogott, de Aguinagaldével nem tudtunk mit kezdeni, hatodik gólját szerezte. Egy Mocsai-időkérés után, három perccel a félidő előtt visszajött Nagy, de pont az ő eladott labdájából mentek el két góllal, 14-12-re a spanyolok. A következő két magyar támadás egyikéből sem lett gól, a szünetre három hátránnyal mentünk.

A második félidőben sem csökkent, sőt, Rocas hetesével már néggyel, 18-14-re vezettek a spanyolok. Aztán már öttel is, de Császár hetesből szépített. Negyedik hetese viszont már kimaradt, 23-18 volt ekkor az állás. Hatgólos hátrányban Mocsai kért időt, de Nagy utána hiába talált be, az első félidő közepe óta nővekvő hátrány nem csökkent, tíz perccel a vége előtt már héttel vezettek a spanyolok.

Császártól belemenés miatt elvettek egy gólt, a másik oldalon Ugalde nem hibázott, 28-20 volt az állás, a védekezésünk nem működött, hét perccel a vége előtt tízgólos hátrányban voltunk. A vége 33-22 lett. A spanyolok ezzel ott vannak a legjobb nyolcban, nekünk ehhez a szerbeket hétfőn verni kell, de az sem lesz könnyű párharc.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány meccs utáni értékelése: "Két ellentétes félidőt játszottunk. Az elsőben jól koncentráltunk, a másodikban nem. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk szorosabb eredményen tartani a meccset. Sajnos a spanyolok beállósát nem voltunk képesek kikapcsolni a játékból, és abban sem voltunk jók, hogy a váratlan átlövéseket megakadályozzuk. Ami eddig történt a csoportban, az várható, szinte borítékolható volt, hogy a szerbekkel játsszuk a ki-ki meccset, ráadásul szokatlan időpontban, délelőtt."

Nagy László, akinek a spanyolok elleni meccs személyesen is különösen fontos volt: "A helyzetkihasználásunk gyenge volt, ráadásul a második félidőben könnyű gólokat kaptunk. Mi is keressük a választ arra a kérdésre: miért nem nyújtottunk jobb teljesítményt. Szerbia ellen erőszakosabb támadómunkára lesz szükség labdával és labda nélkül egyaránt. Nekem speciális volt ez a mérkőzés, mert 12 évet játszottam Barcelonában, ezt próbáltam emocionálisan kikapcsolni, ám fegyelmezettebben kellett volna játszanom."

Sterbik Árpád, a spanyolok kapusa: "Nincs ekkora különbség a két csapat között, legfeljebb három-négy gól. A második félidőben nagyon jól védekeztünk, ezért tudtunk könnyedén gólokat szerezni indításokból is."