33-26: szétlőttek minket a horvátok

2012.08.12. 13:53
Amit a horvátok kapura dobtak az bement a bronzmeccsen, a fáradt magyar válogatottnak nem volt esélye. 2004 után ismét negyedik hely az olimpián.

A svédek ellen nem jött össze a bravúr, így a magyar válogatott a franciáktól vereséget szenvedő Horvátországgal játszhatott a bronzmérkőzésen. Férfi kézilabdaválogatottunk eddigi legjobbja a negyedik hely volt az olimpiákon (1936-ban, 1980-ban, 1988-ban és 2004-ben), így Nagy Lászlóék történelmet írhattak volna egy győzelemmel. Az elődöntőben Császár Gábor bokasérülést szenvedett és több hétre kidőlt, így az olimpián a legtöbb gólunkat szerző irányítóra nem számíthatott Mocsai Lajos.

A két csapat már találkozott egymással Londonban, augusztus 2-án simán, 26-19-re kikaptak Mocsai játékosai a csoportmérkőzésen. A horvátok egyik legjobbja a Veszprémben légiós Mirko Alilovic kapus volt.

Első félidő

A magyar csapat Fazekassal a kapuban kezdett, aki védte is a horvátok első próbálkozását, az ellentámadásból pedig Harsányi megszerezte a vezetést. A horvátok átlövésből egyenlítettek, Lackovic lőtt nagy gólt (1-1). A vezetést ismét a magyar csapat szerezte meg, Nagy László labdát szerzett és végigvezette az akciót, a másik oldalon viszont Lackovic erőteljes lövése ismét a kapuban landolt (2-2), alaposan bekezdtek a csapatok. Egy perccel később ismét Nagy villant, mielőtt a bírók elvették volna passzív miatt, hatalmas gólt ragasztott a horvát kapuba, növelni azonban nem tudtuk az előnyt, Nagy következő lehetősége a lécet találta el, így az ellenfél ismét egyenlíteni tudott. Harsányi hetesével megint miénk volt az előny (4-3), az egyenlítés ezúttal Cupictól jött.

A 8. percben Lackovic kezét kapta el lövés közben Nagy, két percre ki is küldték, emberelőnyből pedig a mérkőzésen először megszerezték a vezetést a horvátok (4-5). Mocsai szép bejátszása után Harsányi góljával emberhátrányból egyenlített a válogatott, de az ellenfél rögtön válaszolt a gólra (6-5). Nagy hiába jött vissza, Vadkerti odaütött ellenfelének, maradt az emberhátrány, Fazekas bravúrral védte az újabb horvát lehetőséget.

A 11. percben emberhátrányból egyenlítettünk, ismét Nagy László talált be, a másik oldalon Cupic volt eredményes (6-7). Újabb magyar emberhátrány jött, Nagyot másodjára küldték ki a játékvezetők két percre, nem tudták viszont növelni előnyüket a horvátok, előbb a kapufát találták el, majd a következő kapura tartó labdának pedig Fazekas állta útját.

A 15. percben ment el először két góllal a horvát csapat, de Zubai rögtön felhozott minket (7-8). Vori ismét kettőre növelte az előnyt, majd mi kaptunk hetest, amit Harsányi értékesített is (8-9). Strlek növelte növelte az ellenfél előnyét, az ellentámadásunkat a horvát kapus hárította, majd Cupic gólja növelte átmenetileg háromra a különbséget. A már negyedik gólját lövő Nagy ismét betalált (9-11), Vadkerti nagy passza után pedig Harsányi egygólosra csökkentette a hátrányunkat a 21. percben. A horvátok kértek időt.

Az időkérés után Strlek csavarásával kétgólos volt a horvát előny, leindulás után Cupic, majd a magyarok gyors akciója után Nagy volt eredményes, maradt a kétgólos különbség (11-13). Kopljar erős lövése ellen Fazekas tehetetlen volt (11-14). Putics próbálkozott távolról a következő magyar támadásnál, de a kapust találta el, Lackovic pedig óriási gólt lőtt, először vezettek néggyel, Mocsai Lajos ekkor látta elérkezettnek az időt, hogy időt kérjen. Az edző azt kérte játékosaitól, hogy tördeljék a játékot és lépjenek oda a horvát lövőknek, akik messziről többször is betaláltak.

Időkérés után Harsányi már hatodjára vette be az ellenfél kapuját (12-15) a 26. percben. A kapuban közben Mikler váltotta Fazekast, de Duvnjak megint távolról talált be, továbbra sem volt ellenszer a messzi bombákra, ráadásul ötre is elmentek a 27. percben már (12-17).  Cupic egy perccel később hatgólosra növelte a horvát előnyt, komoly hátrányba kerültünk, a védekezésünk teljesen szétesni látszott. Három horvát gól után Putics végre betalált, Mikler ugyan előbb védett, Kopljar az újabb horvát támadásból góljával azonban tartották a hatgólos különbséget (13-19). Putics a félidő lejárta előtt szerzett labdát, az ő újabb találata gondoskodott arról, hogy ötgólos hátránnyal menjen pihenőre a két csapat (14-19). A szélekről hat gólt kaptunk az első félidőben, a horvátok hét átlövéséből pedig öt a kapuban landolt, a védekezésünkön mindenképp össze kellett volna kapni a második félidőre.

Második félidő

A második félidő elején emberelőnybe kerültünk, a mérkőzés során először, de nem tudtuk gólra váltani az előnyt, lépéshiba miatt vették el a gólunkat. Lackovic emberhátrányból ismét távolról dobott gólt, majd Putics talált be (15-20). Az ellenféltől előbb Strlek, aztán Kopljar találatával már hétgólos volt a különbség a két csapat között (15-22), a látottak alapján egyre reménytelenebbnek látszott a helyzet, pedig 25 perc még hátravolt a meccsből.

Emberelőnyből dobtuk a következő gólunkat Zubai talált be (16-22), ráadásul az ellene szabálytalankodó horvátot kiküldték, így újabb emberelőny jött, ahogy jött az újabb távoli horvát gól is, úgy látszott, bármit kapura dobnak, az bemegy ma. Iváncsik találatával igyekeztünk tartani a lépést (17-23), Lékai góljával pedig ötre jöttünk fel, Iváncsik pedig négygólosra faragta a hátrányt (19-23), most mi dobtunk hármat egymásután, időt kértek a horvátok.

Fazekas védte a következő horvát próbálkozást, Lékai újabb góljának köszönhetően hosszú idő után megint csak háromgólos volt a különbség. Cupic négy magyar gól után törte meg a horvát gólcsendet (20-24), de Putics nagy góljával tapadtunk rájuk. Lackovic egyedül maradt, be is vágta a hatodik találatát (21-25), majd belemenés miatt megint a horvátok jöhettek, Buntic bedobta, ismét ötgólos volt a hátrányunk tizenöt perccel a vége előtt. A következő horvát támadásnál Mocsai szabálytalankodott Vori ellen, hetes és két perc volt a büntetésünk, ráadásul a büntető is bement, így azután, hogy feljöttünk háromra, megint hattal mentek el a horvátok (21-27).

Tíz perccel a vége előtt Putics dobott gólt (22-27), majd Duvnjak percei és góljai következtek (22-29), Cupic pedig a meccsen először nyolcgólosra növelte a horvátok előnyét. Strlek révén a harmincegyedik gólt is megszerezték (22-31), válogatottunk láthatóan elkészült az erejével a találkozó végére. Zubai dobta a huszonharmadik magyar találatot, Nagy László révén jött a huszonnegyedik is, a horvátoktól előbb Lackovic látványosan talált be, tőlünk Harsányi volt eredményes (25-32). A végén még Duvnjak dobott még egy gólt, majd Vadkerti állította be a 26-33-as végeredményt.

A magyar válogatott 2004 után ismét a negyedik helyen végzett az olimpián, megelőzve Izlandot és Spanyolországot is. A csapat ötödször végzett a negyedik helyen (1936, 1980, 1988, 2004, 2012) nyári játékokon, ennél jobb helyezése még nem volt.

A 3. helyért

Horvátország-Magyarország 33-26 (19-14)
Kosárlabdacsarnok, 14 ezer néző, V: Horacek, Novotny (cseh)

a horvát gólszerzők: Lackovic 8, Cupic 8/1, Duvnjak 5, Strlek 5, Kopljar 3, Vori 2, Vukovic 1, Buntic 1

Magyarország:
Fazekas - Harsányi 7/2, Nagy L. 6, Schuch, Ilyés, Zubai 3, Vadkerti 1 - cserék: Mikler (kapus), Lékai 2, Mocsai, Iváncsik G. 2, Putics 5, Laluska
döntő: Franciaország-Svédország 16 óra