Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Magyar jegyiroda miatt balhéztak Angliában

2012.08.09. 14:27
Még mindig több ezer belépőt lehet megvásárolni az olimpia legkeresettebb eseményeire, miközben a londoni olimpia hivatalos weboldalán a jegyek már hónapokkal ezelőtt elfogytak. A Daily Mail felháborodott azon, hogy a belépőket reklám nélkül, európai országok olimpiai bizottságai által támogatott jegyirodák árusítják Londonban, ezekről az irodákról azonban az angol közönség semmit sem tud.

A Daily Mail felháborodott cikke szerint a kérdéses jegyeladó helyek rögtönzött irodákban vannak berendezve, főleg Észak-Londonban, és uniós országok olimpiai bizottságai által megbízott cégek működtetik őket. Ezekben az irodákban az angol lap szerint 500 000 jegy várt eladásra, amiket a bizottságok azért kaptak, hogy a saját országukban értékesítsék őket. Az uniós törvények azonban nem tiltják, hogy más országokban, akár Nagy-Britanniában adják el a belépőket, ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szerint hirdetni nem lehet őket, ezért az angolok nem értesültek arról, hogy a hivatalos brit forgalmazókon kívül máshol is lehet jegyet venni.

A lap riportere a magyar, a cseh, a francia és a holland irodákat látogatta meg, majd arról számolt be, hogy ezeken a helyeken naponta körülbelül 100-200 jegyet értékesítenek, amiket főleg az adott ország látogatói vesznek meg. Csak a francia iroda körülbelül 1200-4000 jegyet adott el az olimpia kezdete óta. Az angol újságíró szerint az irodák olykor 20 százalékos felárat is felszámolhatnak az értékesítésnél.

Bevett gyakorlatról van szó

A Daily Mail cikkében említett magyar Pegazus Travel egy teljesen elfogadott és elterjedt metódus szerint árulja a jegyeit. A cég a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül 18 000 jegyet kapott hivatalos hazai forgalmazásra, aminek a maradékát bevett szokás szerint már az olimpia helyszínén értékesítik a magyar szurkolóházban. Eddig körülbelül 1200-1400 jegyet adtak el Londonban, jelenleg pedig a már kiesett országok irodáitól próbálnak jegyeket vásárolni olyan eseményekre, ahol szerepelni fognak magyar sportolók. A hivatalos szabályok szerint ezekre a jegyekre maximum negyvenfontos kezelési költséget lehet felszámolni, azonban a magyar irodában névértéken forgalmazták a belépőket – mondta el az Indexnek Kamuti Balázs, az iroda igazgatója.

Ha a Pegazus Travel által árult jegyek 48 órával az adott sportesemény előtt nem fogynak el, akkor azokat elküldik a LOCOG-nak, ahol aztán a hivatalos honlapon kerülnek értékesítésre, tehát akár a brit vásárlók is megvehetik őket. A Pegazus Travel egyébként régóta kapcsolatban áll a Magyar Olimpiai Bizottsággal, az idei már a negyedik olyan nyári olimpia, amikor a magyar közönségnek szánt jegyeket ők forgalmazhatják.

A fogyasztóvédő szerint aggályos

Noha a jegyértékesítés ezen módja teljesen legális és megszokott, Jasmine Birtles, brit fogyasztóvédelmi tanácsadó szerint a jegyértékesítés metódusa fel fogja háborítani a brit közvéleményt. „Hihetetlen, hogy sok brit órákig próbál jegyet szerezni, az európai látogatók pedig éppen csak megérkeznek, és már belépőt is váltanak a kívánt rendezvényre. A britek nagyon dühösek lesznek emiatt" – magyarázta Birtles.

Az olimpiára összesen 8,3 millió jegyet bocsátottak ki, amikre igen nagy kereslet mutatkozott Nagy-Britanniában, számos érdeklődő nem is tudott jegyet vásárolni. A botrányos szervezés miatt azonban gyakorlatilag a játékok első napjától fogva téma volt az angol sajtóban a gördülékenynek éppen nem nevezhető jegyértékesítési rendszer. Számos alkalommal előfordult, hogy a közönség egy része még az épületek előtt várakozott, az üresen maradt székeket pedig a fővárosba vezényelt katonákkal töltették fel.