Berki néha túlpörgött, vissza kellett fogni

2012.08.05. 21:22
Talán élete legjobb gyakorlatát bemutatva nyerte meg Berki Krisztián a lólengést, véli Magyar Zoltán, a szer korábbi kétszeres olimpiai bajnoka.

„Fantasztikus gyakorlat volt Krisztiáné, szerintem élete legjobbja - idézte az 1976-os és az 1980-as játékok aranyérmesét a szövetség, a MATSZ hírlevele. - Mindenképpen megérdemelte az olimpiai aranyat. Köszöntöm az olimpiai bajnokok között. Az az igazság, hogy a nap folyamán nagyon ideges voltam, de bejöttem a csarnokba és megnyugodtam, éreztem, hogy meglesz."

„Hú, öregedtem, de nagyon sokat. Még fel sem fogtam, mi történt. Nagyon-nagyon boldog vagyok, szavakban ki sem tudom fejezni - nyilatkozott Kovács István vezetőedző, Berki trénere. - A gyakorlata teljesen rendben volt, de az utunk ideáig nem volt zökkenőmentes. A válla miatt később kezdtük a felkészülést az olimpiára, kevés időnk maradt. Krisztián néha túlpörgött, úgy kellett visszafognom. A múlt hétvégén a selejtezőre így még nem került csúcsformába, de én úgy számoltam, hogy mostanra jön ki a csúcsforma. Így is lett. Ez az egy hét nagyon, de nagyon hosszúnak tűnt itt kint, elfáradtam. Bevallom őszintén, ezt még Krisztiánnak sem mondtam, de majd leülünk és átbeszéljük, hogy rajtam nagy volt a nyomás az elvárások miatt, engem ez nagyon stresszelt, de már túl vagyunk rajta."

Berki útja nem volt zökkenőmentes az aranyig

A 27 esztendős tornásznak hosszú és rögös út vezetett a londoni olimpiai bajnoki címig. Az újpesti tornász a 2008-as pekingi olimpián nem indulhatott, mert a 2007-ben rendezett világbajnokságon csak második lett, akkor a kvótához a szerspecialistáknak vb-arany kellett. Pedig addigra már háromszor nyert Európa-bajnokságot, és a világon is csupán a kínai Hsziao Csin (Xiao Qin) volt nála jobb. Berki később még újabb három Eb-címet húzott be, és már a 2010-es, majd a 2011-es vb-n sem talált legyőzőre.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) közben a londoni játékokra módosította a korábbi kvalifikációs rendszert. E szerint a Berkihez hasonló tornászoknak fő számukban dobogóra kellett állniuk a 2011-es vb-n, illetve további két szeren a vb-átlag legalább 85 százalékát el kellett érniük. Lovon Berki végül győzött, a másik két szerén - gyűrűn és nyújtón - pedig, ha nem is könnyen, de összejött az előírt eredmény, így tavaly október óta készülhetett a játékokra.

Az út végül szabaddá vált az olimpiai aranyéremhez, csakhogy közben a pekingi bronzérmes Louis Smith személyében új és talán a korábbiaknál is erősebb ellenfél jelentkezett be a londoni első helyért. Berki az idei Eb-n ugyan egyszer már legyőzte, ám a brit erősen fogadkozott, hogy az olimpián legyőzi legnagyobb riválisát, és ő lesz a szer első brit olimpiai bajnoka.

Londonban aztán Berki a selejtezőben alaposan ráijesztett szurkolóira, a selejtezőben kétszer is hibázott, csak ötödik lett, eközben Smith a kvalifikációban, majd később a csapatverseny döntőjében is nagyon meggyőző gyakorlatot mutatott be. Ennek ellenére tudott Berki a döntőben olyan gyakorlatot előadni, amely szinte hibátlan volt. Smith előtt szólították, és a brit már tudta, csak a legerősebb, 7-es anyagerősségű gyakorlatával van esélye a győzelemre. Berki gyakorlata 6,9-ből indult, ehhez adódott hozzá a kivitelezés, amiben viszont ő jobb, és most - az azonos 16,066 pont miatt - éppen ez döntött a javára.

Berki a testi adottságait, hosszú lábait kihasználva főleg a látványos elemeket részesíti előnyben, nagyon magas, szinte függőleges ollóival kápráztatja el a szurkolókat, ugyanakkor Smith főleg az erőelemekkel színesíti gyakorlatát. Most a látvány legyőzte az erőt, ezzel Berki lett az olimpiai bajnok.