Risztov úgy nyert, ahogy nem is lehetne

2012.08.09. 15:12
Nyílt vízi versenyben végig vezetve úszni nagy versenyhátrányt jelenthet. A másik oldavizén és farvizén úszva rengeteg energiát lehet megspórolni. Risztov Évának a tízkilométeres verseny végén robbantania kellett és robbantott is. De még a végén is bírta a sprintet.

Vezetni nehéz. Amúgy nyílt vízben úszni se könnyű. A hullámokon át, bepárásodott szemüvegben még az irányjelző bójákat se látni. Tájékozódni leghatékonyabban háromszögeléssel lehet. Vagyis ki kell nézni két távoli pontot, és azokhoz viszonyítva tartani az irányt, lehetőleg a cél felé. Ehhez elég sokszor ki kell emelni a fejet a vízből, pedig a legjobb volna folyamatosan a feneket nézni.

Közben egy, de inkább két oldalról csapkodják az embert, pedig azért akár kizárás is járhat. Ha a versenybírók egy érintkezést szándékosnak minősítenek, előbb sárga lappal figyelmeztetnek, majd kizárják a másodszor is vétkezőt.

Vezetni nem éri meg, kockáztatni igen. A nyilt vízi úszás fizikája leginkább az országúti kerékpározáséhoz hasonlít, végülis hasonló fizikai erők dolgoznak. Ott a pelotont az aerodinamika, itt a hidrodinamika formálja.

A másik farvízén úszva rengeteg energia spórolható meg, ezért is szakadoznak kis csoportokra az úszók. A legideálisabb pozíció az előrébb úszó oldalvízének közepén, azaz szorosan a másik mellett, derékmagasságban van. Ilyenkor az oldalvíz hullámán szörfözhet az úszó, és a lábtempók keltette örvények is előre tolják. A finisben, sprintnél érdemes előrébb úszni, mert akkor a lábtempó, így az örvények visszahúzó ereje is növekedhet.

Felnézni se kell annyiszor, elég követni az elöl úszót. Az egyetlen feladat, hogy pontosan kell tartani az elől úszó tempóját. A farvízen ugyan könnyebb úszni, de ez sem ellensúlyozza az oldalhullám húzó erejét.

A biciklistáknál a karavánban, a pelotonban egyes számítások szerint 40 százalékkal kisebb erőfeszítéssel lehet tekerni. Pontos számítást arról, hogy az oldalvízen úszás mennyit jelent, nem találtunk - de hogy mekkora versenyelőnyt jelent, az jelzi, hogy a kísérő hajók oldalvízét is tilos használni. Az biztos, hogy az így megspórolt energia a finisben hasznosítható.

Ez az olimpián is megfigyelhető volt, a versenyt végig vezető Risztov Éva mellett is végig tempóztak. Ezért is kellett a vége előtt megindulnia. Ha nem szökik, magával húz a hajráig valakit, aki jóval kevesebb energiával jut el a célig.  A versenyt végig vezetve az egyetlen esélye az volt, ha leszakítja üldözőit. Sikerült, és a végén még a hajrát is bírta pihentebb versenytársaival szemben.