Himnuszéneklés-vizsga honosítottaknak

2012.06.07. 15:38

A brit olimpiai csapat minden atlétájának kötelező lesz tudni énekelni a himnuszt, a God Save The Queen-t az olimpián. A sportvezetők ígérik, a honosított sportolók is kivülről tudják majd. A himnuszénekléssel új hazájuk iránti lojalitásukat bizonyítják, legalábbis az olimpiai csapat vezetői úgy vélik, hogy ez elég bizonyíték lesz a kritkusoknak.

„Már tudják a szöveget, vagy tudni fogják. Nem fogok próbálni mindenkivel, mert több mint 90 atléta van a csapatban, de akik számítanak, azokat megnézem”- mondta Charles van Commenee az atlétikai válogatott egyik edzője.

Van Comenee azt is megjegyezte, hogy ő maga is csak két sort tud a himnuszból, ami ráadásul a holland, mert hogy Hollandiából származik az edző.

A himnuszéneklésről márciusban robbant ki először vita, amikor az amerikai születésű Tiffany Portert jelölték a brit csapatkapitánynak az isztambuli fedetpályás világbajnokságon. Portert arra kérték, hogy énekelje el és bizonyítsa be, hogy tudja a brit himnuszt. Az ezüsérmet nyert gáfutónő ezt megtagadta.

Porter születése óta amerikai állampolgár, bár brit anyától és nigériai apától származik. Juniorként az USA színeiben versenyzett, de a brit állampolgárságot is megszerezte.

Rajta kívül még hét honosított atlétát nevez Nagy-Britannia az olimpiára. A legérdekesebb története Yamile Aldamának van. A hármasugró nő kubaiként kezdett versenyezni, majd Nagy-Britanniában ment férjhez, de egy ideig szudáni válogatott volt. Félig-meddig kényszerből, 2004-ben már a britként indult volna az olimpián, de honosítási kérelmét nem bírálták el időben, ezért új haza után nézett. Kérelmet nyújtott be az olaszokhoz, a spanyolokhoz és a csehekhez is, végül Szudánnal állapodott meg. A britek végül 2010-ben adtak neki állampolgárságot.

Akik tudták és nem tudták

A magyar futball-válogatott egykori német kapitánya, Lothar Matthäus presztízkérdést csinált abból, hogy énekelje a himnuszt. Magyarul azért ő sem vállalta be, német fordítást készíttetett, és azt énekelte.

Adem Ljajics szerb válogatott futballistának nem lehetettek nyelvi nehézségei, mégsem énekelte el himnuszt a Spanyolország-Szerbia barátságos mérkőzésen. Meg is járta,  kikerült a csapatból. Mihajlovics kapitány megmondta, aki nem énekli szívvel-lélekkel az ország himnuszát, annak nincs helye a szerb nemzeti válogatottban - írta a Srbija blog.

Tavaly a Ferencváros futballcsapatánál is úgy gondolták, úgy tudnak egységes csapatot kovácsolni, ha minden játékos tisztában van a klub történetével és a külföldiek is tudnak magyarul, ezekből a futballistáknak vizsgát is kellett tenniük.