Megmutatjuk Londonban a magyar virtust

2012.06.22. 23:29

Vannak az olimpikonok életében emelkedett pillanatok. Az eskütétel ilyen. A londoni olimpiára utazó magyarok jelentős része ott is volt a Művészetek Palotájában 38 nappal a láng fellobbanása előtt.

Sokan nem lehettek jelen: a kajakosok ezekben a pillanatokban épp Zágrábban harcoltak Európa-bajnoki érmekért, a férfi kézisek nagy erőkkel készülnek, a férfi pólósoktól Kásás Tamás és Varga Dániel volt jelen, a nőktől a fél csapat.

A műsor pontosan olyan hosszú volt, amennyi beleillik egy ilyen ünnepélyes keretbe, a beszédek rendben voltak. Borkai zsolt MOB-elnök szerint a melegítőkön ott lesz a magyar nép simogatása -, az árnyszínház előadása pedig abszolút olimpiai szintre emelte az ünnepélyességet.

A délután csúcspontja az volt, amikor Marosi Ádám világbajnok öttusázó társai nevében a pódiumra állt, és végül annyit válaszolt Kövér László házelnök szavaira: elnök úr készen állunk. "Készen állunk, hogy megmutassuk, mi a magyar virtus. 15 millió magyar nevében mondhatom." Előre megírt beszéddel nem készült, mert sokkal hitelesebbnek gondolta, ha szívből, mint papírból jönnek szavai.

Megható volt, hogy Marosi köszönetet mondott mindenkinek, és nem utolsósorban az édesanyáknak, édesapáknak, akik nélkül nem juthattak volna el ide.

Kásás mondta az eskü szövegét

Az eskü szövegét Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó, Jakabos Zsuzsa úszó valamint Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó mondta el. Kásás felkötötte a csapatzászlóra Orbán Viktor miniszterelnök emlékszalagját.

„A magyar olimpiai csapat tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint, a fair play szellemében készülök a XXX., londoni nyári olimpiai játékokra.

Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt magatartásomat és minden tettemet népem, hazám iránti szeretet és hűség hatja át.

Ígérem, igaz képviselője leszek a népek közötti barátság nemes eszméjének, és mindent megteszek, hogy a világ sportolóinak legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljem hazámat, Magyarországot" - ez volt az eskü szövege.