Melyik Kemény Dénes legnagyobb győzelme?

2012.07.17. 19:23

Kemény Dénes négyszázadszor irányította a férfi vízilabda-válogatottat az ausztrálok elleni budapesti felkészülési meccsen, a Vodafone Kupa zárótalálkozóján 8-4-re győzött a csapat, és ezzel megnyerte a tornát. Az idei szezon még nem teljes, ezért ha visszaosztjuk a tizenöt évre a meccseket, akkor is 26 meccs jön ki évenként.

Az ifjúsági Európa-bajnok Kemény tizenhétszer szerepelt a felnőtt válogatottban játékosként, edzőként teljesedett ki, hiszen a három olimpiai bajnoki arany mellé két Európa-bajnokit és egy világbajnokit is szerzett. 1997-es megválasztásakor sokan zúgolódtak, az egyik klubedző fel is tette a kérdést: hogy lehetett megválasztani őt, és mit tud a győzelemről?

Az állatorvosi diplomát szerző Kemény ugyanis az olasz Como játékosedzője volt, és ha itthon nem is volt ismeretlen, édesapja, Kemény Ferenc ismertségi szintjét meg sem közelítette.

A magyar vízilabda sikerkorszaka aztán vele teljesedett ki, bár igen nehéz eldönteni, melyik volt a legnagyobb győzelme. Ezért is szavaztatunk.

Melyik volt a legnagyobb győzelem?

A 43 éves Kemény arannyal mutatkozott be 1997-ben, a győzelem pedig rendkívüli jelentőségű volt, hiszen a sportág húsz éven keresztül nem nyert semmit. Voltak olyan ínséges idők, amikor a legjobb nyolc vagy az elődöntő is nagyon messze volt.

Az első győzelem igazi vízicsata volt, mert mindössze öt gól esett, de mégsem Kósz Zoltán kapus volt az elsőszámú hős a sevillai medencében, hanem a 21 éves Kásás Tamás, mert ő lőtte mindhárom magyar gólt. Az utolsó támadásunknál is ő volt eredményes.

A 99-es Eb-siker épp ellenkezője volt a két évvel korábbinak, mert már az első negyedben négy gól esett, igaz, ebből csak egy magyar. Az 1-3-as első etap után a félidőben már 7-5-re vezettünk a horvátokkal szemben Firenzében, a vége 15-12 lett.

Kemény ekkor építette a csapatba Biros Pétert, és a doppingvétség miatt eltiltott Benedek Tibor távollétét is elviselve született meg a címvédés. (A szót egyébként Kemény nem igazán szereti.)

Jöhetett a 2000-es olimpia, amelyen 24 éve tartó nyeretlenségi sorozatot kellett megszakítani. Két kötelező győzelem után a horvátoktól kikaptunk (7-8), az amerikaiakat egy góllal vertük (10-9), majd Jugoszlávia is legyőzte a csapatot a kapitányát eltiltás miatt nélkülöző csapatot (9-10).

Ekkor kimenőt kaptak a játékosok, feltöltődhettek Sydneyben – az összezártság mindig őrli az idegeket - egymás közt átbeszélték, min kell változtatni, és az olaszokat simán verve (8-5) jöhetett az elődöntő, ismét a jugoszlávokkal.

Kemény ekkor mutatta zseniális húzásainak egyikét: kapust cserélt, Kósz Zoltán helyett a 22 éves Szécsi Zoltán kapott lehetőséget, aki hátrányban állt be, az utolsó negyedet azonban kapott gól nélkül hozta le. (8-7-re nyertünk.)

A döntőben döntő fölény volt a magyar és orosz csapat közt (13-6), a félidőben már 8-2-re vezettünk, Vári Attila csavargólját heteken át ismételték a televíziók.

2003-ban tört meg ismét egy hosszú nyeretlenségi sorozat, a barcelonai világbajnokságon az elődöntőben előbb a görögöket (9-8), majd az olaszokat sikerült hosszabbításban verni (11-9). Előtte 1973-ban sikerült megnyerni a világbajnokságot.

Ekkor tűnt fel az egri Madaras Norbert, aki a fináléban négy gólt lőtt, emellett tökéletesen szolgálta ki társait a fontos pillanatokban.

A 2004-es olimpián kétszer kellett verni a szerbeket, előbb a csoportmeccsen, majd ismét a döntőben. És ismét 8-7 lett.

Minden idők egyik legnagyobb meccsén a szerbek elmentek 3-0-ra, onnan sikerült egyenlíteni, de 7-5-re is vezettek a harmadik negyed elején, a védelem viszont a hátralévő tizenöt percben példásan működött, mert a három magyar gólra nem jött válasz. (Az utolsó szerb támadásnál egy nézőtéri sípszó is segített.) A hős ezúttal Kiss Gergő volt, aki négy gólt lőtt, tarthatatlan volt.

A 2008-as olimpiára már nem sikerült aranyéremmel bejelentkezni, ahogy a kapitány mindig szereti, az egység azonban ezúttal is megingathatatlan volt, és megint jött egy kivételes húzás: Gergely István becserélése a Montenegró elleni elődöntőn, aki utána bravúrjaival, büntetőhárításával meccset befolyásoló erő lett. A 4-0-s harmadik negyed után 11-9-re nyertünk.

A döntőben az Egyesült Államok következett, mert az amerikaiak legyőzték a szerbeket. Ha nem is volt annyira egyoldalú ez a finálé, mint a 2000-es, nem forgott veszélyben a magyar siker (14-10), ebbe a csapatba a két Varga testvért (Dániel és Dénes) építette be a kapitány, valamint Kis Gábort.

Kemény 21 olimpiai bajnokot adott a magyar sportnak, miközben a kivételes bravúrra készül, hogy zsinórban negyedszer is olimpiát nyerjen. Ez még egyetlen országnak, játékosnak, edzőnek nem sikerült.

„Azért a háromból három az valószínűleg nem véletlen. Háromszor egymás után valamilyen kívülálló okból nem nyerhetünk, valamit nyilván mi is hozzátettünk ehhez” – mondta egy éve.