Miért nem a legjobb négyes indul olimpián?

2012.06.19. 08:40 Módosítva: 2012.06.19. 13:14
A hétvégén befejeződtek a kajak-kenu olimpiai válogatók, a nőknél a leglényegesebb kérdések eldőltek.

A Janics–Kovács-páros megszerezte az olimpiai indulást, harmadszor is nyerhetnek zsinórban, ami senkinek nem sikerült eddig a világon. A négyesnek is megvan az összeállítása – Kozák, Szabó, Kovács valamint Fazekas – legalábbis Csipes Ferenc szerint, aki fel fogja készíteni őket.

Storcz Botond kapitány délben kihirdette a hivatalos keretet: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina alkotja majd az 500 m-es magyar női kajaknégyest a londoni olimpián.D  AS20110619002 

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Benedek Dalma (b-j) összeállítású magyar egység Belgrádban
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Benedek Dalma (b-j) összeállítású magyar egység Belgrádban
Fotó: Kovács Tamás

Az egység az elmúlt három világbajnokságot három különböző formációban nyerte meg. Az olimpián egy negyedik felállás lesz. És ami a lényeg: Magyarország 1992 óta nem nyert ötkarikás aranyat ebben a számban, pedig mindig favoritként számoltak velünk.

„Elkapkodott és rossz döntés” – értékelt Csonka Gábor, a szegedi kajakosok vezetője, Janics menedzsere Csipes nyilatkozatát hallva. „Nem azért mondom ezt, mert Natasa nincs benne, hanem mert a nagy rivális németek az utolsó pillanatig vacillálni és variálni fognak, hogy a legerősebb, leggyorsabb egységet kialakítsák. Nem értem, hogy miért játsszuk azt el, amit az utóbbi olimpiákon is sikerült mindig: megadjuk a lehetőségét annak, hogy nem a legerősebb összeállításban megyünk ki. Nem értem, hogy a világ 200 méteren leggyorsabb kajakosára, aki megnyerte a duisburgi világkupát ezen a távon, és az összes hazai válogatót, miért nincs szükség. Luxus kihagyni őt egy olyan hajóból, amelyikben a gyorsaság fokozottan számít, hiszen a szakemberek azt mondják, a kétszázhoz hasonlít legjobban a női négyesben evezni. Másokat is sorolhatnék, Benedek Dalmát vagy Csipes Tamarát például. Ha Benedek nem magyar színekben versenyezne, biztosan döntőben lenne ötszázon. Dalma viszont megint nem megy olimpiára.”

Storcz Botond kapitány elve: az egyes és a páros válogató alapján jelöli ki a négyest, Csipes Tamara negyedik volt, Janics ötödik, Benedek hetedik, Szabó nyolcadik.

Janics egyébként csak annyit mondott Csonkának, ha nem akarják, hogy kajakozzon a négyesben, akkor nem megy oda. Csonka úgy gondolja, nem kell tehermentesíteni Janicsot, három számot is bírna. (A páros mellett kétszáz egyesben is ott lesz Londonban.)

„Van ennek az egésznek persze egy érzelmi oldala. Mindenki látja, Szabó Gabi párja, kvázi ikertestvére, Kozák Danuta egyéni indulása miatt a pároslehetőséget elveszítette. Gesztus felé, hogy benne van a hajóban. Csak akkor minek kellenek a válogatási elvek, és a legjobb hajó kijelentés, ha később felrúgjuk? Nyilván a kenus Vajda Attilánál is valamiért betelt a pohár pénteken, és azt kell mondanom, igaza volt. A stílussal azonban magam sem értek egyet” – mondta Csonka arra utalva, hogy Vajda a győzelme után a part felé kiáltotta: „nem sikerült, Boti.” A verseny kiírását ugyanis folyamatosan változtatgatták. (Storcz nem kommentálta az olimpiai címvédő szavait.)

Csonka kitért még a férfi négyes összetételére is. Szerinte a kapitány akkor is rossz döntést hozott, mert körön kívül kerültek olyan kajakosok, akik az évet végigdolgozták, de végül nem mutathatták meg erejüket. Az elv szerint a legjobb tizenötből alakult ki a legjobb négyes, amelyik a hétvégi, zágrábi Európa-bajnokságon, ha dobogós lesz, azonnal megváltotta a helyét Londonba. Ha nem, lehet még változtatni rajta.

„A nőknél miért nem tesszük ugyanezt?” – fejezte be egy kérdéssel Csonka.