Milyen himnuszt játszottak a magyar aranyérem átadóján?

2012.07.29. 21:43

Sokan értetlenkednek azon a Himnusz-értelmezésen, amelyet a londoni olimpián Szilágyi Áron kardvívásban szerzett aranyérmének átadásakor hallhatott a nagyközönség.

A „Nyújts feléje védő kart/Ha küzd ellenséggel" rész alatt hallható dallam ugyanis alig hasonlított arra, amit az iskolákban Himnuszként tanítanak. A televíziós felvételeken úgy látszik, mintha maga Szilágyi, aki szájmozgásából ítélve magában énekelte a Himnuszt, is meglepődött volna az értelmezésen – mintha abba is hagyta volna az éneklést.

Annyira nem volt súlyos a helyzet, mint amikor a sportlövők kuvaiti GP-jén tévedésből a YouTube-ról letöltött Borat-féle himnuszt játszották le az eredeti helyett, de a Facebookon máris sokan sérelmezik a különös interpretációt.

Olvasóink is meghökkentek a londoni Himnusz-interpretáción: „Többünknek feltűnt és a Facebookon lamentálunk pár perce arról, hogy a magyar himnuszt bizony hibás dallammal játszották le Szilágyi Áron aranyérménél. Az "ellen-sé-éggel" részénél a dallam egy terccel vagy egy kvinttel (ezen vitatkozunk még, mert csak az emlékeinkből van meg a sztori, eddig nem találtunk olyat, aki felvette volna és visszajátszhatnánk) feljebb volt. Nem a nemzeti érzelmek beszélnek belőlünk, de ez vérciki." – írták olvasóink.

Tudja valaki a megfejtést? Vajon a YouTube-on találták a magyar Himnuszt a londoni szervezők, esetleg amatőr zenekar játszotta fel? Ha van sejtésük, esetleg zenetudósok, írjanak az ugyelet@mail.index.hu-ra.