Mocsai csellel verte Dél-Koreát

2012.07.31. 15:23

A magyar férfi kézilabda-válogatott megijesztette kissé szurkolóit, mert az első félidőben 6-4-es vezetésről a szünetre 9-7-es hátrányba került. A fordulás után 16-14-re vezettek a koreaiak a 45. percben, utána viszont összeállt a magyar csapat védekezése, és 21-17-ről már nem tudott visszajönni az ellenfél.

Mocsai Lajos kapitány értékelését azzal kezdte, hogy „óriási utat tettünk meg.” Ezzel azt szerette volna érzékeltetni, hogy a 2010-es Európa-bajnokság tizenharmadik helye után megvan az irányításával az első olimpiai győzelem. A szurkolók „köszönjük, Lajos” rigmusai közepette hagyta el a pályát.

„Az első meccset nem vették komolyan a koreaiak, a horvátok ezért nyerhettek tíz góllal. Utána nem is edzettek, egyértelműen ellenünk készültek, az volt a tervük, hogy minket verve léphetnek tovább. Nem sikerült nekik. Dél-Korea ellen felkészülni lehetetlen, nagyon kellemetlen a stílusuk, amit Európában nem játszik senki. A kétirányítós játékunkat nem vehettük elő korábban, mert akkor gyorsabban fel tudtak volna rá készülni, hiszen le tudják modellezni” - érzékeltette a cseles taktikát a szakember.

Császár Gábor a Veszprém és Lékai Máté, a Szeged volt irányítója kilenc gólt dobott, abszolút meccset befolyásoló erők voltak.

A félidőben Mocsai arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiismerhetetlen mozgó ázsiai kapusnak a lábához, valamint a felső sarok felé lőjenek, de egy ütemnyi késéssel, kivárással. „Miután belőttük a ziccereket, gyorsan elmentünk. Ezzel együtt a négy magas emberünket a végén folyamatosan cserélgettük a védekezésben, Nagy Lászlót a hármas pozícióból ki tudtuk tenni a szélre.”

Mocsait egy angol a sárga lapjáról is faggatta. „Az nem baj. Komolyan mondom. Ezzel kell jelezni a bírók felé, hogy a pályán nem jó irányban haladnak a dolgok. Szinte kötelező dolog, ki kell provokálni.”

„Intuíció” - ez volt a válasza, miért Mikler kezdett a kapuban, ami abszolút helyes volt, hiszen éppen csak elmaradt az ötven százaléktól a hatékonysága.

„Volt, hogy pörölni kellett a védőkkel, amikor nem úgy mozogtak. Szükség volt a védéseimre, persze, de védeni meg csak akkor tudok, ha előttem jól mozog a fal, és most jól mozgott a hajrában. A védekezéssel nyertünk meccset, mert jobb csapatok ellen a 22 lőtt gól kevés lesz” - mondta a kapus.

Iváncsik Gergő szerint az utolsó 15-20 percre vették fel a ritmust, de nem indokolta ezt a korai kezdéssel, mert az ellenfélnek is ugyanakkor kezdődött a találkozó.

„Ilyen stílusú csapat ellen nem gyakorolhatunk. Ha jól is cselezek, ha jó helyre is futok be, csak akkor ér valamit, ha ezt egy ilyen éles tétmeccsen is meg tudom csinálni. Nem volt pánik a szünetben az öltözőben, még egyszer átbeszéltük, hogy szélesen kell támadni, és megfelelő sáncokkal zavarba lehet hozni az ellenfelet” - összegzett az ötgólos Lékai Máté.

Nagy László szerint hiába álltak vesztésre, komolyan mégsem érezték, hogy bajba kerülhetnek.

„Jó labdacsapdáik voltak, jól mozogtak a második félidő elején is még, de utána már nekünk sikerült jobban mélységi passzokkal megzavarni őket" - fejezte be a három gólig jutó átlövő.