Módos szórta a hátraszaltókat, bronzérmes

2012.08.05. 20:25
Módos Péter bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 55 kg-os kategóriájában az olimpián. A 24 éves birkózó a harmadik helyért a dán Haakan Erik Nyblommal küzdött, három menetben - a döntő két percet gyönyörű pörgetéssel megnyerve - győzött. Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg, ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

Módos győzelemmel nyitott, az üzbég Elmurat Taszmuradovot két menetben verte, utána az ötszörös világbajnok iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurral nem tudott mit kezdeni, mindkét menetet elvesztette. Az iráni a döntőig jutott, így Módos a vigaszágon folytathatta, ott is hatalmas lendülettel, koncentráltan birkózott, és szórta a győzelmeket jelentő hátraszaltókat is.

D  YT20120805040
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Először a kirgiz Arszen Jeralijevet kapta, az első menetet kivédekezett térdelőhelyzettel nyerte, majd a másodikban megemelte és eldobta Jeralijevet, így jöhetett a bronzéremért Nyblom.

Kis késéssel indult a meccs a bírók felkészületlensége miatt, de ez nem zavarta meg a magyart. Intenzíven kezdődött a harc, de állásból nem bírtak egymással felek. Az első menet kedvezményezettje Módos volt, a parterből többször felemelte a dánt, de a mérkőzésvezető nem jelzett pontot, csak a videó elemzésével adták meg a két pontot, de a menet Módosé lett. A másodikban sem hozott pontot az állóküzdelem, Módos ment le, Nyblomnak emelnie sem kellett, a bíró megintette Módost, hogy szabálytalan térdelőhelyzetet vett fel. A két pont mellé a dán még egyet kapott utolsó másodpercekben végigvitt akciójára, így következett a harmadik menet.

D  YT20120805039
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Mindkét birkózó nagyon pörgött, Módos Nyblom karját próbálta leszorítani, hogy utána dobást indítson, de nem sikerült neki. Másfél perc és nulla pont után a bírók sorsoltak, Módos lett a kedvezményezett, megint elkapta a dánt, nemcsak megemelte, de át is pörgette. Járt a két pont, és az utolsó másodpercekben már nem volt idő visszatámadni. Módos győzelmét ezúttal is hátraszaltóval ünnepelte, aztán cigánykereket hányt, majd boldogan a szőnyeg szélén álló Struhács György szövetségi kapitány nyakába ugrott.

„Sokan mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, de én úgy vagyok vele, hogy nem Módos Péternek. Kicsit bántott, hogy a negyeddöntőben alulmaradtam, de elismerem, hogy most még jobb volt az iráni. Remélem, Rióban vissza tudok neki vágni - mondta az MTI-nek Módos. - Kicsit magam alatt voltam, amikor kikaptam, de hál'istennek olyan emberek vesznek körül, akik fel tudtak rázni. Az edzőimtől, a vezetőségtől, a barátnőmtől, a családomtól és egész Magyarországtól, Szigetvártól, Majoros Pistitől (a 2004-es athéni játékok 55 kg-os bajnokától), akivel beszéltem is a meccs után, rengeteg pozitív energiát kaptam a nap folyamán, csodálatos volt. Ettől a dántól kikaptam 2009-ben, úgyhogy ez egy kicsit revánsmérkőzés is volt. Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel, bízom benne, hogy legközelebb, Rióban fényesebb is lesz."

„Azt hiszem, hogy Csonti a szívével nyerte meg ezt a bronzérmet - értékelt Struhács. - A vigaszág előtt kicsit helyre kellett rázni, de nem volt nehéz dolgunk. Elmondtuk, hogy mikre gondoljon, mi adjon neki erőt: a sok elvégzett munka, az edzések, a családja. Tudtuk, hogy a dán ellen állásból nem nagyon lesz akció, hiszen jóval alacsonyabb az ellenfél, és Peti jól megoldotta a feladatot. Kicsit felemásra sikerült ez a nap, hiszen Bácsi Petitől többet vártunk, most már tudjuk, hogy sajnos hátsó keresztszalag-szakadása és porcleválása van. Az érem azonban jó kezdés."

Módos Péter

Születési idő, hely: 1987. december 17., Szigetvár
Klubja: Hőszig-Isoteq-Szigetvári BSE
Súlycsoportja: 55 kg
Fogásnem: kötöttfogás
Olimpiai eredménye: 3. (2012, London)
További kiemelkedő eredményei: Eb-2. (2012), Eb-3. (2008, 2010), vb-5. (2010, 2011), junior Eb-1. (2006)