Nagy László 2009-ben spanyol akart lenni

Index, MTI
2012.06.01. 16:23

Juan de Dios Románt, a Spanyol Kézilabda Szövetség elnökét meglepetésként érte, és elszomorította, hogy Nagy László egy hónappal ezelőtt bejelentette: visszatér Magyarországra.

Ráadásul - fűzte hozzá az elnök - Nagy nem tette le időben a spanyol állampolgársági esküt, és emiatt biztos, hogy a spanyol válogatott tagjaként nem lehet jelen a londoni olimpián.

Román pénteken elmondta: három évvel ezelőtt a Barcelona átlövője jelezte, a spanyol válogatottban akar játszani, kivárja a hároméves előírt időszakot, és 2009 nyara óta nem fogadta el a magyar válogatottba szóló meghívókat. Nagy aztán tavaly februárban le is mondta a magyar válogatottságot.

A spanyolok 2009-ben tizenharmadikok lettek a horvátországi világbajnokságon, míg a magyarok a hatodikak. (Annyira nem logikus, hogy Nagy mindent maga mögött hagyva a spanyolokat választotta volna, igaz, Valero Rivera kapitány lényegében a második apja volt.)

„Ezzel egy időben megkezdődött a honosítási eljárás, és mivel jelezte, hogy a spanyol válogatottban szeretne játszani, a folyamat felgyorsult" - tette hozzá a szövetség elnöke. Utalt rá, hogy ez nem volt nehéz, hiszen Nagy 2000 óta már Spanyolországban él. Az állampolgárságot április végén meg is kapta, de végül nem vette fel.

Román hangsúlyozta: nagyon meglepődött, amikor Nagy bejelentette, kapcsolatba lépett az MKB Veszprémmel. A magyar klub egyelőre nem reagált a játékos esetleges leigazolásáról szóló hírekre, ráadásul a BL-győztes, spanyol bajnok és kupagyőztes átlövőt még egyéves szerződést köti a Barcelonához, így ki kellene őt vásárolni.

„Szomorúságot érzek és meg vagyok lepve az ügy miatt, mivel mi mindig azon gondolkodtunk, hogy mi lenne a legjobb a spanyol kézilabdázásnak és a játékosnak" - fűzte hozzá a vezető.

A spanyolok Sterbik Árpád kapust honosították - a 2010-es Eb-n gyorsan megsérült -, arról lehetett hallani, hogy Nagy mellett a másik barcelonai lövőt, Rutenkát is szerették volna megszerezni, ő viszont fehérorosz maradt.

Az még nem dőlt el, hogy Nagy László - aki egyelőre nem nyilatkozik az ügyben - visszatér-e a magyar válogatottba. Mindenesetre a norvégok elleni világbajnoki selejtezőre (június 10. és 16.) nem kapott meghívót Mocsai Lajos szövetségi kapitánytól. Az olimpiai kereteket július 5-ig kell leadni.

A MOB alapfeltétele a hazai olimpikonokkal szemben, hogy háromszor megvizsgálják a hazai doppingellenőrök, és mindnekinek részt kell vennie egy doppingellenes előadáson. Mindkettő teljesíthető.

A magyar és a spanyol válogatott azonos csoportban szerepel majd Londonban. Ellenfél még: Dél-Korea, Horvátország, Dánia, Szerbia.