Nagy László: Ez egy olimpia, darálni kell

2012.08.05. 10:43

A magyar férfi kézilabda-válogatott Mocsai Lajos irányításával két év alatt sohasem szenvedett olyan súlyos vereséget, mint a spanyolok ellen. A 33-22-es vereség azért is szomorú, mert a végére minden szétesett, ahogy ezt Iváncsik Gergő is megerősítette, Zubai Szabolcs pedig arról beszélt, szégyelli magát.

Messze voltunk ma. Fel kell dolgoznunk, hogy az ellenfelek előrébb tartanak. Bejött a papírforma, az történt, ami várható volt. A szerb válogatottal fogunk ki-ki meccset játszani, a győztes folytathatja, a vesztesnek véget ér az olimpia. Sajnálom, hogy nem lett szorosabb az eredmény, az első félidei feszes védekezést és a kreatív játékot nem tudtuk folytatni. Az első félidőben emberelőnyben rosszul, többször terv nélkül játszottunk. A vereségnek ennél sokkal fontosabb oka, a beállót, Aguinagaldét nem tudtuk hatástalanítani, kilenc gólig jutott” - magyarázta Mocsai Lajos kapitány.

Hozzátette, előre kell nézni, mert hétfőn helyi idő szerint fél tíztől már a szerbek ellen a nyolc közé jutás a tét, a csoport negyedik helye így is elérhető. (A másik ágon Izland legyőzte a címvédő franciákat, ezzel valószínűleg nyeri a csoportot, az északiak következnének.)

Mocsai elismerte, a végére már azért cserélt, hogy ne legyen mindenki kilúgozva. „Klubmeccsen sikerült már ezt a beállót semlegesíteni, ezúttal nem. Fáj, hogy azokból a helyzetekből kaptunk gólokat, amikre előzetesen felkészültünk.”

Úgy véli, az utolsó csoportmeccset nem lehet megnyerni csak védekezéssel, a támadásnak is működnie kell. A regeneráció szerinte a legfontosabb, vasárnap nem is tart edzést.

Győzelemre játszottunk, próbáltam függetleníteni magam attól, hogy tizenkét évig voltam Spanyolországban, de természetesen nem múlhatott el nyomtalanul. Most a védekezésünk sem volt rendben, ennyi góllal pedig nem lehet meccset nyerni. Más választásunk nincs, nyerni kell, és a szerbek ellen még csak bravúr sem kell, ha magunkat tudjuk hozni. Ezt várom a csapattól, hogy végre önmagunk leszünk. Mert a szerb meccs felszabadíthat bennünket, mindenki megkönnyebbülhet: megvan a továbbjutás, a célunkat elértük. Ez egy olimpia, darálni kell” - mondta a hétgólos Nagy László, aki mindössze két lövést hibázott el, társa viszont nem akadt.

A spanyolok vajdasági kapusa, Sterbik Árpád úgy kezdte, hogy az első félidő volt a reális (16-13), és nem érti, mi történt a magyar válogatottal a folytatásra.

„Többet és jobbat vártam a csapat előélete alapján, hiszen a franciákat verték a magyarok felkészülési meccsen, a spanyolokkal pedig döntetlent játszottak a legutóbbi Eb-n. Az elején megszórtak, csak akkor találkoztam a labdával, ha a hálóból szedtem ki. Lacika mindent belőtt. A második félidőben már dobtunk könnyű gólokat, ezért is nőtt meg ennyire a különbség” - értékelt.

Úgy gondolja, a szerb és a magyar két egyforma csapat, és lesz a döntő, melyik van jobb pszichikai állapotban.

„Biztosan nem könnyű feldolgozni három vereséget, a Veszprém játékosai nincsenek ehhez szokva, hiszen többnyire egy szezonban kapnak ki ennyiszer. Ezeken a vereségeken kellene valahogy átugraniuk, és akkor nyerni tudnak. De mondom, két nagyon egyforma csapatról van szó” - összegzett.