Négyen indulunk, az négy arany, nem?

2012.08.10. 11:41
Az öttusázók szombaton kezdik az olimpiát.

Még nem volt olyan olimpia a kvóták bevezetése óta, hogy a magyar öttusázók ne maximális létszámban lettek volna a rajtvonalnál. Londonban is négyen indulnak – két férfi és két nő -, Demeter Bence valamint Gyenesei Leila hiába szerzett kvótát, nem mehettek.

Kovács Sarolta
Kovács Sarolta
Fotó: Huszti István / Index

„Nem volt igazi feszültség a csapat kijelölése után, mert az elveket régóta lefektettük, Leila édesapja ugyan próbálkozott, de mivel a válogatási elvek régóta tudottak, meg kellett emésztenie a volt miniszternek, hogy Peking után ezúttal a lánya nem indulhat, és két fiatal vette át a helyét” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A fehérvári Kovács Sarolta még utolsó éves junior, de az olimpia előtt három héttel rendezett felnőtt Eb-n második lett. Németh István angol kapitány szerint nagyon konok versenyző, a jövő egyik nagy ígérete.

„Igen? Ezt gondolja rólam? Hát mit mondjak, ha valamit a fejembe veszek, nem engedek könnyen belőle. Most pedig a fejembe vettem, hogy minél előrébb szeretnék jutni” – mondta Kovács.

A Felix Promotionnal kapcsolatban álló versenyző úgy gondolja, a kiegyensúlyozottság lesz a legfontosabb - a vívásban 900 pontot szeretne, ezt a tusát kedveli legkevésbé -, és sajnálja, hogy első olimpiáján nem vonulhat fel, mert ők csak a második hét közepén utaznak, lényegében csak beesnek a versenyre.

A pár hete szintén Eb-ezüstérmes Kasza Róbert, aki száz százalékos állapotban versenyzett, tökéletesen felépült novemberi térdműtéte után. A 102 vagy még inkább a Forma-1-ből ismert 107 százalékot – bár ott ellenkezőleg használják - Londonra tartogatja.

„Sokszor kaptam a pályafutásom alatt pofonokat, amikor folyamatosan készültem, de valami közbejött, és nem jött ki a nagy eredmény. Olyan sok bajom volt korábban, hogy depresszióközeli állapotban is voltam, de fel tudtam állni. Volt mögöttem egy stáb, a családom, és itt vagyok, és a sikerre nagyon éhesen várom az olimpiát.”

16
Fotó: Huszti István / Index

És hogy mik az elvárások? „Ha négyen megyünk, az négy arany, nem? Két magyar holtversenyben nyer, ez egyértelmű” – viccelődött a kapitány. (A holtversenynek minimális az esélye, mégsem elképzelhetetlen.)

Majd komolyra fordította: roppant boldog lenne, ha mindkét szakágban lenne egy érem. A férfiaknál 1988 óta nem volt arany, a nőknél csak nyolc évig kell visszamenni az időben.