Nem azért kezdtem kajakozni, hogy kijussak, olimpiát akarok nyerni

2012.07.16. 22:14

Kozák Danuta 2011-ben lett a leggyorsabb magyar kajakosnő, Janics Natasa illetve Kovács Katalin helyét vette át. A szegedi világbajnokságon második lett, előtte az Európa-bajnokságot megnyerte. Idén két válogatót is nyert, előbb Szegeden, majd Duisburgban. A júniusi, zágrábi Eb-n második volt.

Kozák Danuta evez a part felé miután második helyen végzett a K1 500 méteres futamon a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon.
Kozák Danuta evez a part felé miután második helyen végzett a K1 500 méteres futamon a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon.
Fotó: Kovács Tamás

Kozák édesapja kenuzott, ezért választotta a sportágat, gyorsan megszerette, mert sok sikerélménye volt. 1996-ban kezdte a sportágat a KSI-ben, 2003-ban már ifjúsági világbajnok volt.

„Minden kisgyerek szeretne sportolni, nekem apu miatt kézenfekvő a kajak, annál is inkább, mert kenuzni a lányoknak akkoriban még nem lehetett” - tekintett vissza a 25 éves Kozák, aki az újpesti öbölben tette meg az első métereket.

„Nem azért kezdtem, hogy kijussak olimpiára, inkább azért, hogy megnyerjem” - ezzel a mondattal felelt arra is, milyen tervei vannak Londonban, pontosabban az etoni pályán. „Sok rosszat mondtak már nekünk, mennyire szeles, mennyire esős. Fel kell készülnünk rá, de igazából a körülményekkel nem szabad foglalkoznunk. Mindenkinek fúj, mindenkinek esik, hadd éljek ezzel a közhellyel.”

Nem tudja, nem is érdekli, mennyi pénzt fizet a győzelme. Nem is árultuk el neki, hogy a fogadóirodák ő és a német Katri Wagner Augustin különversenyét várják, az ukrán címvédő, Oszipenko Radomska már nem akkora favorit. Kozák és Wagner aranya is nagyjából háromszoros pénzt ér, alig van különbség köztük.

„Erre az olimpiára nagyon tudatosan készülök, sokkal tudatosabban, mint az előzőre, ahová lényegében csak beestem. Most négy év roppant kemény munka van mögöttem, hiszen a pekingi ezüst után én már Londonra készültem, azért edzek nap mint nap. Most már sokkal többet is bírok, mint négy éve, erősebb vagyok, épp az előző négy év miatt. Ja és elszánt is vagyok” - összegzett.

Kozák az ötszáz egyes mellett az ötszáz négyesben is kijutott, négy éve második volt Janiccsal, Kováccsal, valamint Szabó Gabriellával.