Himnuszcserét kér a MOB

2012.07.30. 16:04 Módosítva: 2012.07.30. 17:12

Hivatalosan is tiltakozott a Magyar Olimpiai Bizottság a Szilágyi Áron tiszteletére eljátszott, sajátosan átérelmezett himnusz miatt a londoni szervezőknél. Közleményük szerint megteszik a szükséges protokoláris lépéseket, hogy a továbbiakban a megfelelő himnuszt játszák a magyar győztesek tiszteletére, akikből remélik, hogy minél több lesz.

A közlemény arról nem ejt szót, hogy ki hagyta jóvá a BBC filharmonikusainak az olimpiára készített feldolgozását. A sportversenyeken nincs ugyan kialakult gyakorlat, de az országok képviselőivel általában egyeztetik a ceremóniákon játszott himnuszokat.

A MOB közleménye

„A Magyar Olimpiai Csapat vezetése sajnálattal tapasztalta, hogy első londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron éremátadó ünnepségén a Magyar Himnusz nem megfelelő verziója hangzott el" - áll a MOB közleményében. „A csapatvezetés haladéktalanul kérte a helytelen mű lecserélését, melyet a mai napon a LOCOG (Londoni Szervezőbizottság) nemzetközi igazgatója engedélyezett. A LOCOG ígéretet tett az azonnali intézkedésre és a magyar kérés teljesítésére a vonatkozó nemzetközi protokoll szabályokkal összhangban. Bízzunk benne, hogy minél többször játsszák el Magyarország himnuszát a 2012-es londoni olimpián."

Hétfőn Szilágyi Áron kardvívó olimpiai aranyérmes díjátadásánál egy gyorsabb verziójú, és a „Nyújts feléje védő kart,/Ha küzd ellenséggel" rész alatt hallható dallam is alig hasonlított arra, amit az iskolákban Himnuszként tanítanak. A televíziós felvételeken úgy látszik, mintha maga Szilágyi, aki szájmozgásából ítélve magában énekelte a Himnuszt, is meglepődött volna az értelmezésen – mintha abba is hagyta volna az éneklést.

A sportversenyeken nincs általános gyakorlat arra, hogyan válasszák ki a résztvevő országok himnuszát. Általában a netről letöltött verziókat játszanak le, amiből nem egyszer volt már probléma. A legemlékezetesebb tán az volt, amikor a kuvaiti sportlövő Grand Prix viadalon a győztes kazah sportoló tiszteletére a Borat című film kazahhimnusz-paródiáját játszották le.

De kerültek már kínos helyzetbe magyar szervezők is, a tavaly augusztusi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon a magyar szervezők a náci himnuszt játszották le a női kajak kettesek ezerméteres versenyét megnyerő Anne Knor, Debora Niche páros tiszteletére. A szervezők akkor azt állították, hogy a verseny előtt egyeztettek a német delegációval, ám a német szövetség vezetője ezt tagadta. Állítása szerint kétszer is kérte, hogy játsszák le neki a himnuszt, de a szervezők a lejátszó hibájára hivatkoztak. A náci himnusz egyébként a német himnusz első versszaka, ehelyett 1952 óta a harmadik versszakot éneklik.