Botond, Mózes
EUR 390,17 Ft
USD 374,42 Ft
12 °C
29 °C

Olimpiai aranyat ígér Vajda, Gyurta, Berki is

2011.12.29. 13:57
Az olimpiai sportágak magyar képviselői idén négy arany-, négy ezüst-, öt bronzérmet nyertek a világbajnokságokon, ha Londonban is ugyanezek a számok lennének az éremtáblázaton, már örülhetünk. Javítanánk a 2008-as pekingi szereplésen, akkor 3, 5, 2 volt az érmek eloszlása. Megnéztük, kik állhatnának most az olimpiai dobogón.
A 2012-es londoni olimpia érmei
A 2012-es londoni olimpia érmei
Fotó: Kerim Okten

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt három arannyal számol, mások szerint ez nagyon óvatos elvárás. Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke szerint a hat első hely sem elképzelhetetlen Londonban, sportága például kettőt célzott be, csakúgy, mint az úszók. A becslésekhez viszonylag pontos képet adhat a 2011-es év. Az összes, hagyományosan magyar sikerekkel kecsegtető sportág rendezett világbajnokságot. Ugyan sokan az olimpia előtt nem versenyeznek igazán éles formában, vagy ki is hagynak versenyeket, de a vb-ken elért eredmények azért mindenképpen jelzésértékűek.

Vajda második aranyát ünnepelné

Gyurta Dániel neve már garancia az aranyéremre, 2009 után 2011-ben is a 200 méteres mellúszás világbajnoka lett taktikus versenyzésével, legjobbkor megindított hajrájával. A sanghaji döntőben először győzte le a szám négyszeres olimpiai bajnokát, a japán Koszuke Kitadzsimát. A vb ezért őrségváltás is volt, Gyurta így a szám első számú esélyese Londonban.

Gyurta Dániel a 2011-es úszó EB-n
Gyurta Dániel a 2011-es úszó EB-n
Fotó: Attila Kisbenedek

Berki Krisztián a magyar lólengés hagyományait viszi tovább, Európában egyeduralkodónak számít, és idén Japában nagyon magabiztos gyakorlatával második világbajnoki címét is begyűjtötte. Neki elégtétel is a londoni indulás, 2008-ban is vb-ezüstérmes volt, de a furcsa kvalifikációs szabályok szerint nem lehetett olimpikon. Egy rossz gyűrűgyakorlat miatt most is rezgett a léc, de végül meglett az olimpiai kvóta.

A kenus Vajda Attila Szegeden lett világbajnok, nem is nagyon tehetett mást, hiszen megígérte Gyurtának, hogy első lesz. A nagy küzdő Vajda már Pekingben is megmentette a magyar csapat becsületét egy aranyéremmel. Londonban már szinte elvárás is lesz tőle, hogy megvédje a címét. Jó esélye van rá, az olimpia nagyon motiválja, Peking után nem nyert világbajnokságot, csak Szegeden, a kvalifikáción sikerült igazán nagyot dobnia.

A magyar női kajaknégyest is mindig esélyesként szokták emlegetni az olimpiák előtt, Peking óta hamadik világbajnoki címüket szerezték úgy, hogy egyszer sem ugyanabban az összeállításban versenyeztek. A variációs lehetőségek is jelzik, milyen erős a magyar csapat. Szegeden óriási fölénnyel nyertek a németek előtt, ez a különbség Londonban is kijöhet. Az előző három olimpián csak ezüst jött össze, már csak ezért is aranynak kéne jönni.

Pars nem csak papíron lenne ezüstérmes

Kozák Danuta, a kajaknégyes tagja is volt, de a klasszikus K1-500 méteres számban is esélyesként indulhat, ha őt nevezik. Szegeden ment életében először felnőttversenyen ezen a távon, de az elhibázott rajtja miatt nem nyerhetett.

Kozák Danuta a 39. Kajak-kenu világbajnokságon
Kozák Danuta a 39. Kajak-kenu világbajnokságon
Fotó: Kovács Tamás

Pars Krisztián aranyéremért ment a tegui atlétikai-világbajnokságra. Az egész évben kiemelkedő formában lévő kalapácsvető első számú esélyes is volt, de végül hat centiméterrel végzett az addig keveset versenyző Kodzsima Murofusi mögött. Pars Londonban javíthat a helyezésén, a dac is hajthatja, ezüstérmet vettek el tőle Pekingben a doppingoló, de a meg nem büntethető fehéroroszok.

Sastin Marianna az egyetlen birkózónk, akinek sikerült érmet nyerni a világbajnokságon. A 63 kilogrammos döntőben legendát kellett volna vernie, hogy sportága legjobbja legyen. A hétszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok japán Icso Kaorival azonban egyelőre nem bírt el.

Kovács Sarolta vb-ezüstérme is jelzi, kezd újraéledni a magyar öttusa. Kovács junior világbajnokságot már nyert korábban is, de Moszkvában a felnőttek között is remekül szerepelt. Nem mindig neki sikerülnek a legjobban a versenyek, de vagy ő, vagy Tóth Adrienn az olimpián is jó helyezésre esélyes.

Két öttusaérem egy olimpián, mikor volt ilyen?

A férfi öttusázóknál Marosi Ádám jelezte, számolni kell vele, az olimpia neki pluszmotivációt adhat, 2008-ban kimaradt a csapatból. Azóta világkupa-döntőt és világbajnokságot is nyert. Moszkvában sérülésből felépülve, rontott vívás után, hibátlan lovaglással szerezte meg a dobogót, ez jó lendületet adhat neki a játékokra.

Marosi Ádám a 2012-es olimpia kvalifikációs versenyén
Marosi Ádám a 2012-es olimpia kvalifikációs versenyén
Fotó: Földi Imre

Cseh László régóta vár az olimpiai aranyra, a 200 méteres vegyesúszásban szerzett sanghaji bronz nem a legjobb előjel Londonra, de a vb-n egészségi problémái miatt nem tudta a legjobbját nyújtani. Ryan Lochtét és Michael Phelpst persze egészségesen is nagyon bravúr volna megverni.

Kis Gergő 1500 méteres gyorsúszásban lett harmadik, és 800-on is bizonyította, a hosszú távok neki valók. Aki látta versenyezni, tudja, hogy sohasem kapkodja el, a táv utolsó harmadában gyorsul fel igazán, amikor már mindenki más fárad. Ez a taktika és hidegfejűség Londban is eredményes lehet.

A magyar dzsúdósoknak 1992 óta nem jött ki az igazán nagy dobás az olimpiákon. Az utóbbi években erős válogatott állt össze, idén két érmet nyertek, 48 kg-ban Csernoviczki Éva, a 70 kg-ban Mészáros Anett lett harmadik a párizsi vb-n. Rajtuk kivül még legalább három-négy versenyző is éremesélyes. Az olimpián könnyebb dolguk is lehet, mint a vb-n, ott súlycsoportonként csak egy-egy japán versenyző indulhat.

Az év magyar sportsikerei

Január

14-16. Heidum Bernadett 500 méteren bronz, 1000 méteren és összetettben ezüstérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnokságán, amelyen Huszár Erika 1500 méteren bronzérmes lett, a magyar női váltó pedig ezüstérmet szerzett.

Március

6. Sidi Péter 698,7 körös eredménnyel aranyérmet szerzett a férfi puskások között a Bresciában rendezett légfegyveres Európa-bajnokságon. A Sidi, Biatovszki Máté, Somogyi Péter összeállítású csapat harmadik lett 1779 körös eredménnyel.

Április

III.22.-IV.3. Polgár Judit bronzérmet szerzett a franciaországi Aix-les-Bainsban rendezett sakk Európa-bajnokságon.

III.29.-IV.3. Két ezüst- és három bronzérmet nyert a magyar válogatott a dortmundi birkózó Európa-bajnokságon. A kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás és a 74 kg-os Bácsi Péter végzett a második helyen a német városban, míg a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) és Ligeti Dániel (120 kg), valamint a kötöttfogású Deák Bárdos Mihály (120 kg) ért el harmadik helyezést.

6-10. Berki Krisztián aranyérmes lett lólengésben a berlini tornász Európa-bajnokságon.

15. Krutzler Eszter szakításban (104 kg), lökésben (127 kg) és összetettben (231 kg) egyformán bronzérmesként végzett a 69 kilogrammos kategóriában az oroszországi Kazanyban rendezett súlyemelő Európa-bajnokságon.

17-23. A magyar jégkorong-válogatott a második helyen zárt a budapesti divízió I-es világbajnokságon úgy, hogy a feljutásról döntő csatában hosszabbításban kapott ki az olasz csapattól.

21-24. Ungvári Miklós (66 kg) arany-, míg Csernoviczki Éva (48) és Bor Barna (+100) ezüstérmet szerzett Isztambulban, az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

Május

IV.29.-V.1. A Wossala György, Vezér Károly, Németh Péter hármas ezüstérmes lett a vitorlázók németországi Soling-világbajnokságán.

21. Hoang Thanh Trang megnyerte a grúziai Kutaisiban rendezett női rapid sakk Európa-bajnokságot. A magyar olimpiai csapat éltáblása 9 ponttal végzett a 74 fős mezőny élén, egy ponttal megelőzve a második és harmadik helyezettet.

28. A magyar nők arany-, a férfiak ezüstérmet nyertek a Szarajevóban rendezett teke-világbajnokságon.

Június

17-19. A magyar küldöttség hat arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon. 1000 m-en Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású kenus kvartett győzött, míg a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős (K-2) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 500 m-en Kozák Danuta (K-1) és a Csipes, Kovács duó (K-2) első lett, a Szabó, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes és a Takács Kincső, Obermayer Dorina kenus duó pedig második helyen ért célba. A legrövidebb távon, 200 m-en mindhárom színű éremből egyet-egyet szereztek a magyarok: a Kovács, Kozák duó győzött, a kajakos Molnár Péter második, a Bozsik Attila, Horváth Gábor kenu kettes pedig harmadik lett.

17-24. Szellő Imre a 81 kg-os kategóriában bronzérmet szerzett az ökölvívók ankarai Európa-bajnokságán.

Július

4-9. Nyolcadik aranyérmét nyerte a Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős az olaszországi Garda-tavon rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

14-19. A magyarok három dobogós eredménnyel a nyolcadik helyen végeztek a sheffieldi vívó Európa-bajnokság éremtáblázatán. Második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőrcsapat, míg harmadikként zárt a tőröző Knapek Edina és a kardozó Szilágyi Áron.

16-31. Gyurta Dániel címét megvédve világbajnok lett 200 m mellen, míg Kis Gergő 800 és 1500 m gyorson, Cseh László pedig 200 m vegyesúszásban szerzett bronzérmet a sanghaji vizes vb-n. A kínai csúcsviadalon Gercsák Csaba a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében harmadikként végzett.

28-VIII.1. Három első és egy második helyezéssel a magyarok szerepeltek a legeredményesebben az angliai öttusa Európa-bajnokságon, Gillinghamben. Egyéniben Tóth Adrienn második lett, Kovács Saroltával és Gyenesei Leilával együtt pedig győzött a hagyományos versenyben és a váltóban. Ugyancsak elsőként végzett a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence férfi váltótrió.

Augusztus

7-13. Sidi Péter megvédte címét az olimpia műsorán is szereplő kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában, majd ezüstérmes lett a nagyöbű standard puskások versenyében és a nagyöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számában a belgrádi sportlövő Európa-bajnokságon.

17-21. A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel, valamint 14 kvótával zárta a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot. Az ötkarikás számok közül kettőben sikerült győzni, egyben pedig második helyen végezni: Vajda Attila C-1 1000 méteren, míg a címvédő női kajaknégyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma) 500-on diadalmaskodott, Kozák pedig ezüstérmes lett K-1 500 méteren. A további hazai győzelmeket Csipes Tamara (K-1 1000 és 5000 m), a Kovács, Kozák duó (K-2 200 m), valamint a Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500-as kajakpáros szolgáltatta. Harmadik lett a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta kenunégyes 1000 méteren, valamint a Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér kenukettes 500-on.

23-27. Csernoviczki Éva (48 kg) és Mészáros Anett (70) bronzérmet szerzett a párizsi olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

26-IX.4. Pars Krisztián ezüstérmet nyert kalapácsvetésben a tegui atlétikai világbajnokságon.

Szeptember

2-4. Egyéniben Dobrovitz József, csapatban pedig a fiával, ifjabb Dobrovitz Józseffel és a hatszoros világbajnok Lázár Zoltánnal kiegészülő válogatott is ezüstéremmel zárt a hollandiai Bredában rendezett négyesfogathajtó Európa-bajnokságon.

4. Csomor Erika címvédőként harmadik lett a svájci Zofingenben rendezett hosszú távú duatlon-világbajnokságon.

8-14. A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a moszkvai, olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon, ezzel az élen végzett az éremtáblázaton. Győzött a férfi (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter) és a női (Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn) váltó, s második helyen végeztek a férfiak (Kasza, Marosi, Demeter Bence) és a nők (Kovács, Gyenesei, Tóth) is a hagyományos csapatversenyben. Egyéniben Kovács Sarolta a dobogó második, Marosi Ádám a harmadik fokára állhatott fel.

12-18. A magyar csapat Sastin Marianna révén egy ezüstéremmel zárta az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságot. A 63 kg-os súlycsoportban szereplő 28 éves versenyzőnek a négy megnyert mérkőzését követően a fináléban nem sikerült legyőznie a világ immár hétszeres, Ázsia négyszeres bajnokát, a 2002 óta veretlen, kétszeres olimpiai aranyérmes japán Icso Kaorit.

Október

8-16. A magyar küldöttség két bronzéremmel tért haza a lengyelországi Gdanskban rendezett asztalitenisz Európa-bajnokságról. A Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Madarász Dóra, Pergel Szandra alkotta női csapat, valamint a Tóth, Póta duó lett harmadik.

9-16. A magyar válogatott egyetlen érmet szerzett a cataniai vívó-világbajnokságon: férfi párbajtőrben második lett az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter négyes.

15. Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét lólengésben a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-vb-n.

21. Nagy Tímea bronzérmet szerzett a női ökölvívók rotterdami Európa-bajnokságán.

November

3-11. A Lékó Péter, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba, Gyimesi Zoltán összeállítású magyar férfi sakkcsapat a harmadik helyen végzett a görögországi Európa-bajnokságon.

December

8-11. A magyar úszók 12 érmet nyertek a lengyelországi Szczecinben rendezett rövidpályás Eb-n: Cseh László három aranyérmet (200 és 400 m vegyes, 200 m pillangó) és egy bronzot (200 m gyors), Gyurta Dániel egy aranyat (200 m mell), Jakabos Zsuzsanna (100 és 400 m vegyes) és Verrasztó Evelyn (200 m vegyes és 200 m gyors) egy-egy ezüstöt és bronzot, Verrasztó Dávid egy ezüstöt (400 m vegyes), Bernek Péter (200 m hát) és Takács Krisztián (100 m gyors) pedig egy-egy bronzot szerzett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek