Ősi Ikarus gurította London sztárjait

2012.08.20. 20:30

Hétfő este köszöntötték a magyar olimpikonokat a Puskás Ferenc Stadionban, egy nagyszabású nemzetközi atlétikai torna után. A 154 fős londoni magyar csapatból negyvennél is több sportoló vonult fel, és köztük volt a magyar érmek szerzőinek többsége.

Hét óra húsz perckor vonultak be a magyar olimpikonok, Pars Krisztián vitte elől a zászlót, mint egy rendes olimpiai ünnepségen, csak éppen most formaruhát nem viseltek a sportolók. A többség fekete nadrágban vagy szoknyában, és fehét blúzban vagy ingben volt, de a kézilabdázó Nagy László például egy rózsaszín – fehér csíkos pólót viselt. Pars alig egy órával az ünneplés előtt megnyerte a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj kalapácsvetés számát. (A Gyulai István emlékére szervezett tornán több Londonban aranyérmet szerzett atléta is szerepelt, és közülük Sanya Richards-Ross, Christian Taylor és Jason Richardson itt is nyert.)

A magyar olimpikonok integetve körbementek, szólt a taps, Novotny Zoltán sorolta a magyar sikereket (8 arany, 4 ezürt, 5 bronz) a kivetítőn pedig a magyarok éremszerzéseiből összerakott klipet vetítettek.

A sportolókat egy kék, nemezeti zászlóval díszített színpadon Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök fogadta, mindenkivel kezet fogtak, és a színpadra lépők tiszteletére Miklósa Erika elénekelte a Himnuszt.

Áder János nem egészen háromperces beszédében elsőként a sportolók családtagjainak mondott köszönetet, végül pedig a szurkolóknak, akik még a vesztes meccsek után is a szép volt lányok vagy a szép volt fiúk rigmust kiabálták. Természetesen a sportolóknak is megköszönte a sikereket, amelyekkel magyarok millióival feledtették mindennapi gondjaikat. Áder azt kívánta, hogy a következő olimpián is sokaknak szóljon a hajrá, magyarok!

Az elnök beszéde után pedig begördült egy nyitott Ikarus, az 50-es évek szépen polírozott járműve, és megállt a színpad előtt, hogy a sportolók felszállhassanak. A színpadon Tóth Gabi és Gáspár Laci rákezdtek a Bojtorján együttes Összetartozunk című dalára, az Ikarus pedig tiszteletkörre vitte a londoni olimpia magyar sztárjait. A közönség felállva tapsolt nekik.

Amikor a busz visszaért a színpad elé, újabb meglepetés következett, mert piros-fehér-zöld konfettieső  hullott az utasokra.

A sportolók kiszálltak, visszamentek a színpadra, hogy közös fotó készüljön róluk, és a meghívott idősebb olimpikonokról, a régebbi játékok sztárjairól. Az 1948-as londoni játékok érmesei közül is többen itt voltak, és eljött Schmitt Pál is, aki maga is aranyérmes vívó, és tavaszig köztársasági elnök is volt.

Végül a sportolók elindultak a kijárat felé, miközben megszólalt az Illés együttes Bye bye London című száma, ami kétszer is elhangzott, mire mindannyian kiértek a stadionból. Eddigre a nézők is elszállingóztak, talán abban bízva, hogy éppen odaérnek a tűzijátékra.