Osztapcsuk: Egy idiótának tűnök

2012.08.14. 16:53
Osztapcsuk szerint semmi értelme nem lett volna doppingolnia. A súlyökés olimpiai címét megöröklő új-zélandi versenyző pedig nem akarja idejét vesztegetni a fehéroroszra

Az aranyérmétől megfosztott Nadzeja Osztapcsuk nem érti, hogyan adhatott pozitív mintát. „Fogalmam sincs, hogyan találhattak metenolont a mintákban. Egy idiótának tűnök, hiszen azt a látszatot keltem, hogy úgy doppingoltam a játékok előtt, hogy tisztában voltam azzal, a szigorú ellenőrzések miatt úgy is elkapnak. Ennek semmi értelme, havonta, hetente ellenőriznek" - mondta Osztapcsuk, aki először azt sem tudta mit szóljon, miután kiderült, hogy elveszik az aranyát.

„A legfontosabb most, hogy a megítélésemen javítsak. Olyan régóta sportolok már és egyszer sem vádoltak meg doppingolással, erre itt az olimpia és az aranyérem, és ez történik. Nem értem" - folytatta a fehérorosz, aki Athénban a negyedik helyen végzett, Pekingben pedig bronzérmes volt.

Osztapcsuknak ez a harmadik olimpiája volt
Osztapcsuknak ez a harmadik olimpiája volt

Érmét az új-zélandi Valerie Adams, a szám pekingi olimpiai bajnoka kapja meg. „Egy szót sem akarok rá vesztegetni. Egyelőre szeretném kiélvezni a győzelmemet. Nagy kár, hogy csak egy héttel később derült ki az egész, de legalább elkapták. A győzelem pillanata az övé marad, de ez lesz az egyetlen, amire emlékezni fog, mert a többit elveszik tőle" - idézi Adamset a Telegraph.

Pekingben is volt fehérorosz doppingbotrány

Négy évvel ezelőtt a kalapácsvetés olimpiai döntőjében két fehérorosz is a dobogón végzett, azonban mindketten megbuktak doppinggal. Ivan Tyihon akkor harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a NOB doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta és eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését.

Az új-zélandi doppingellenes bizottságot vezető Jane Kernohan szerint a metenolon férfiassá teszi a nőket, használói tömegét megnöveli, szőrösebbek lesznek. „Voltak aggodalmak Osztapcsuk férfias megjelenése miatt" - mondta Kernohan.

Az aranyérmétől megfosztott fehérorosz súlylökőnő a döntőben 21.36-ot dobott, ez több mint fél méterrel volt nagyobb a második helyezett új-zélandi Valerie Adams 20.70-es legjobbjánál.