Pálos Péter aranyérmes a paralimpián

2012.09.03. 11:25
Az asztaliteniszező a 11-es sérültségi kategória döntőjében legyőzte Szon Bjeong Dzsunt, pedig a csoportkörben kikapott a dél-koreaitól.

A 11-es kategóriában induló, azaz értelmi fogyatékos, háromszoros világ- és Európa-bajnok magyar a döntőben azzal a dél-koreai Szon Bjeong Dzsunnal szállt szembe, aki 3-1-re verte őt a csoportkörben. A német TTC Mühlhausenben légióskodó Pálos 5-3-ra elhúzott az első szettben, innen ellenfele még többször kiegyenlített, ám a játszma végül az övé lett (12-10).

A folytatásban a 16 éves ázsiai 9-3-ra vezetett, és ezután már hiába jött vissza néhány látványos labdamenet után a magyar 10-9-re, a játszma 11-9-re ellenfeléé lett. A harmadikban Pálos jobban kezdett, 6-2-re ellépett, ellenfele 8-8-nál utolérte, fordítania azonban nem sikerült, a játszma - egy szerencsés ponttal - 11-9-re a magyar játékosé lett. Dzsun kezdte jobban a negyedik játszmát, de a paralimpiai újonc magyar tartotta vele a lépést, 6-6-nál a dél-koreai edző időt kért. A szünet Pálosnak tett jót, aki végül nagy csatában 11-9-re megnyerte a szettet, ezzel 3-1-re a döntőt is.

„Tudtuk, hogy mit fog játszani a koreai, és azt is játszotta. A csoportkörben elvesztett meccshez képest bátran kezdtem, kezdeményeztem, volt bennem egy kis bosszúvágy, így nem az ő akarata érvényesült" - nyilatkozta Pálos. - „A háló ugyanannyira segített nekem, mint neki, de nekem talán jobbkor. Ez egy teljesen más verseny volt a többihez képest, sokáig tartott, amíg sikerült leküzdenem a belső izgalmat. Nagyon boldog vagyok."

Aranyosi Péter szövetségi kapitány rövid bréktáncot járt örömében a beütött meccslabda után: „Ki kellett adnom a feszültséget magamból egy kis electric boogie-val. A két játékos hasonló stílusa miatt nagyon látványos meccs volt, és így utólag jó, hogy elbuktuk a csoportmérkőzést, mert Peti így jobban harapott. A felkészülésben nagy hangsúlyt fektettünk a beszélgetésekre, ebben a kollégák és versenyzők is segítettek. Peti 27 évesen nem számít öregnek az asztaliteniszben, úgyhogy megyünk tovább!"

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elégedetten nyilatkozott: „A pekingi egyhez képest már két aranyunk van, ez annak köszönhető, hogy két élversenyzőnk is azt nyújtotta, ami benne van. Péternek ezzel együtt nem volt könnyű átlépni a saját árnyékát, mivel a csoportkörben kikapott a koreaitól, sőt, az elmúlt öt évben csak tőle szenvedett vereséget. Újonc létére csodásan helytállt itt Londonban."

Az enyhén értelmi fogyatékosok között induló, paralimpiai újonc, 27 éves, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a magyar csapat második aranyérmét szerezte meg Londonban, az elsőt az úszó Sors Tamás nyerte.