Paralimpiát nyert az egykori F1-pilóta

2012.09.05. 23:50
Alessandro Zanardi nyerte a kézzel hajtott triciklik férfi egyéni döntőjét a H4-es kategóriában a Brands Hatch-i versenypályán, a 15,5 kilométeren 27 másodpercet vert a második helyezettre. A 45 éves olasz 2001-ben vesztette el a lábait egy borzalmas ütközésben, de nem adta fel.

Az 1966-os születésű Zanardi négy, nem túl sikeres szezont töltött el a Forma1-ben 1991 és '94 között, majd egy ötödiket 1999-ben, többek közt a Minardi, a Jordan, a Lotus és a Williams színeiben.

A Forma1-es évek után az IndyCarhoz köthető Champ Car sorozatban versenyzett, ott egy 2001-es balesetbe csaknem belehalt. A németországi Lausitzringen az utolsó körökig vezetett, de a boxutcából kijőve egy másik versenyző, Alex Tagliani belerohant az autójába, kettészelve mind a kocsit, mind Zanardit. Mindkét lábát elvesztette, és csaknem elvérzett, csoda, hogy túlélte.

A baleset utáni kilencedik hónapban már ismét autóban ült, a World Touring Car Campionship nevű versenysorozatban vezetett.

Autóversenyzői pályafutását 2009-ig folytatta, az eltelt évek alatt pedig egy saját tervezésű műlábat is készíttetett magának, aminek segítségével akár úszni is tud.

2007-ben fedezte fel a kézzel hajtott kerékpárokat , mindössze négyhétnyi edzés után indult a New York Maratonon, ahol kategóriájában negyedik lett. A paralimpián a 15,5 kilométeres időfutam után a 64 kilométeres országúti számban is indul, ott is éremesélyes.