Pénzfeldobással juthat Londonba a sprinter

2012.06.25. 20:08
Pénzfeldobással is lehet amerikai olimpiai válogatott Allyson Felix vagy Jeneba Tarmoh. A válogatón mindkét sprinter harmadikként ért be 100 méteren, a holtversenyt a célfotó alapján sem tudták eldönteni.

A női 100 métert Carmelita Jeter nyerte 10,92-vel, második Tianna Madison lett 10,96-tal, a harmadik helyet percekig nem hirdették ki, először Tarmoh-t hozták ki bronzérmesnek úgy, hogy az ezredeket is figyelembe vették. A versenybíróság neki 11,068-at, Felixnek 11,069-et mért, majd később visszavonták ezt a döntést, és 11,068-at írtak be mindkettőjüknek, majd kihirdették, hogyan döntenek kettejük között. (A videón a futás 4:15-től)

A két atléta vagy újrafutja a távot, és úgy dönti el, melyikük a jobb, vagy pénzfeldobással, a szerencsére bízva lehet egyikük olimpikon Londonban.

A döntési metódusban azonban van némi csavar. Mindkét atlétának joga van választani, ha mindketten ugyanazt a módot választják, akkor nincs vita, aszerint döntenek. Ha egyikük az újrafutás, a másikuk a pénzfeldobás mellett dönt, akkor különverseny következik. Ha valamelyik megtagadja a választást, akkor a másik által megjelölt módon dől el a válogatottság. Ha mindketten elállnak a választástól, akkor pénzérmét dobnak fel.

Az újrafutást július 1-jéig kell megtartani, ez a válogatottak megnevezésének határideje, a versenyzők javaslatot tehetnek majd a helyszínre is. Választásukat az is befolyásolhatja, hogy más számban tudják-e magukat kvalifikálni. Felix és Tarmoh is fut 200-on, de esélyesek arra is, hogy valamelyik váltószámban nevezzék őket az olimpiára.

Ha esetleg megint holtversenyt futnának, akkor már csak a pénzfeldobás marad. Akkor a magasabban jegyzett atléta választhat fejet vagy írást. Ez jelenleg Allyson Felix, aki 200 méteren ezüstérmes volt a 2008-as pekingi olimpián, és a 4x400-as váltóval aranyérmet nyert. Tarmoh tavaly 200-on harmadik lett az amerikai bajnokságon, most először vehetne részt olimpián.

Nyertek már meccset is fej vagy írással

A sportban nem ismeretlen, hogy a szerencsére bízzák, hogy az döntsön a jobbról. Az olimpai futballtornákon és Eb-ken létezett az a szabály, hogy az egyenes kieséses szakaszban, ha hosszabbítás után is döntetlen volt, fej vagy írás következett. 1968-ban Bulgária jól választott, a mexikói olimpián 1-1-et játszott Izraellel a negyeddöntőben, és a pénzfeldobással lett elődöntős. Ugyanebben az évben a futball-Eb-n (illetve annak elődjén) Olaszország jutott túl a Szovjetunión, nulla-nulla után szerencsével játszhattak Jugoszlávia ellen döntőt.

Gatlin is ott lesz Londonban

A 2004-es olimpiai bajnok Justin Gatlin győzött, a hosszú sérülése után visszatérő, országos csúcstartó (9,69 mp) Tyson Gay pedig második lett férfi 100 méteren. A 2006-ban négy évre eltiltott, idén eddig veretlen Gatlin a vasárnapi döntőben is bizonyított, 9,80 mp-es idővel, a világ idei második legjobb eredményével lett első. A súlyos csípősérülése miatt közel egy évet kihagyó, június elején visszatért Gay szintén nagyon jól futott, hat századdal maradt le Gatlintől. Gay mögött kisebb meglepetésre Ryan Bailey (9,93 mp) lett a harmadik, ezzel olimpikon, egy századdal megelőzve Mike Rodgerst és hárommal Darvis Pattont. A meglepetést Walter Dix nyolcadik helye jelentette. Dix döntőjét elmondása szerint az elődöntőben elszenvedett kisebb térdsérülés tette tönkre, de reméli, hogy a hétvégi 200 méterre már egészséges lesz.
Vasárnap rendezték a férfi és a női 400 döntőjét is, mindkét futás a várt eredményt hozta: a férfiaknál az olimpiai címvédő LaShawn Merritt (44,12 mp), a nőknél Sanya Richards-Ross (49.28 mp) győzött, ráadásul mindketten a világ idei legjobbját futották. Merritt mellett a férfiaknál Tony McQuay (44.49 mp), illetve Bryshon Nellum (44,80 mp), a nőknél Deedee Trotter (50.02 mp) és Francena McCorory (50.43 mp) került be a londoni csapatba. A férfi súlylökést Reesee Hoffa nyerte meg 22 méteres dobással, míg férfi távolban Marquise Goodwin ugrott a legnagyobbat 8,33 méterrel. (MTI)