Pistorius hisztizett, mert nem nyert 200-on

2012.09.03. 10:36
Oscar Pistorius meglepetésre csak második lett 200 méteres síkfutás paralimpiai döntőjében a T44-es kategóriában. A vereségét nagyon nehezen viselő atléta a nemzetközi szövetséget bírálta, amiért a győztes szerinte túl hosszú művégtagokkal futhatott.

Az augusztusban a londoni olimpián 400 méteren elődöntős, 4x400-on döntős dél-afrikai sprinter szerint az őt 0.07 mp-cel legyőző brazil Alan Oliveira (21.44 mp) a rendkívül hosszú művégtagjai miatt tudta nagy hátrányát ledolgozni.

„Alan nagyszerű atléta, ezt nem akarom kétségbe vonni, de ő és a hozzá hasonló srácok sokkal magasabbak, és az általa használt lábakkal szemben egyszerűen nem lehet versenyezni" - háborgott a négyszeres paralimpiai bajnok Pistorius, aki ezt a problémát már hetekkel ezelőtt jelezte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak, ám hiába. - Mindenki láthatta, milyen nagy volt a hátránya. Korábban még soha nem futott 22 mp-en belül, és úgy vélem, ő erre nem is lenne képes. A nemzetközi bizottság jelenlegi szabályai sajnos lehetővé teszik, hogy egyes versenyzők hihetetlenül magasak lehessenek."

Az IPC visszautasította Pistorius kijelentéseit, közleményében hangsúlyozta, szigorú szabályok vonatkoznak a művégtagok hosszára, Oliveiráé pedig minden előírásnak megfelel. A bizottság azt is jelezte, nyitott a kérdés megvitatására, és szívesen tárgyalnak majd Pistoriusszal később.

A dél-afrikai - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - saját művégtagjai miatt még a 2008-as olimpia előtt volt harcban a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF). A szervezet ugyanis sokáig nem járult hozzá ahhoz, hogy az épek között versenyezhessen, mert egyes szakértői vélemények szerint a speciális protézisek a táv második felében jogosulatlan előnyt biztosítanak neki. Pistorius később mégis megkapta az engedélyt, így indulhatott el a londoni olimpián is.