Rekordnézettséget hozott az olimpia megnyitója

2012.07.30. 15:50
Konzervatív becslések szerint is egymilliárd nézője volt az idei nyári olimpia péntek esti megnyitó ünnepségének, bár a Nielsen nem minden piacon tudja mérni a nézettséget, így a szám ennél akár sokkal magasabb is lehet.

Az amerikai NBC televíziós társaság évtizedek óta közvetíti a nyári és téli olimpiai játékokat, de olyan magas nézettséget, mint idén, még soha nem regisztráltak. Az eddigi csúcstartó a 1996-os atlantai játékok volt 39,8 millió nézővel, de az idei megnyitót ennél is többen, 40,7 milliónyian látták. Ez azért meglepő egy kicsit, hiszen az időeltolódás miatt az amerikaiak csak felvételről láthatták a közel 4 órás monstre műsort, amiért nem mellesleg a közösségi oldalakon neki is estek az NBC-nek.

2012-07-27T211700Z 1073170381 LR1E87R1N417B RTRMADP 3 OLY-OPEN-C
Fotó: Pawel Kopczynski / Reuters

A tévétársaság ugyanis letiltott minden hivatalos streamet, amit az Egyesült Államok területén el lehetett érni, így aki élőben akarta látni az eseményt (amerikai keleti parti idő szerint délután 4-kor), illegális megoldáshoz folyamodott.

Az NBC egyébként az olimpia minden percéről beszámol, de a nap legfontosabb, azaz az amerikai éremesélyesek számait csak csúsztatva adják le a tévében. Ez a nem túl nézőbarát húzás elég nagy nézettséget generál, pénteken este nyolctól az amerikai tévénézők 23 százaléka a megnyitót nézte. Ennél magasabb közönségarányt csak az USA területén rendezett játékok hoztak (Los Angeles (1984) - 29,5%, Salt Lake City (2002) - 27,9% , Atlanta (1996) - 27,2%).

Az NBC-t azért is sok kritika érte, hogy míg a földi sugárzású csatornáján az egyik női kerékpárversenyt közvetítették, az amerikai férfi kosárlabdacsapat nyitómeccse egy kábeladóra szorult, amit jóval kevesebben láthatnak. Az első versenynap közvetítése, amiben Michael Phelps veresége volt a fő attrakció, így is 28,7 milliós nézettséget hozott, ami szintén rekord, az eddigi csúcsot Atlanta tartotta 26,3 millióval.

Kanadában is rekordokat döntöget az olimpiai közvetítés, a Nielsen szerint minden második kanadai látott legalább tíz percet a nyitóünnepségből, amit a CTV közvetített - élőben. A 6,4 milliós átlagnézőszáma messze elmarad a 2010-es vancouveri téli olimpia nyitógálájának átlagától (13,5 millió), még úgyis, hogy egy ponton 14,4 millió kanadai figyelte a londoni ceremóniát a tévében. Nagy-Britanniában a közvetítést 22,4 millió néző látta, amivel az olimpia az év legnézettebb eseményének számít. Évtizedek óta nem látták ennyien az olimpia hivatalos megnyitóját, írt a Hollywood Reporter.

A BBC nemcsak a tévéközvetítés, de az internetes tartalom terén is rekordról számolhatott be. Az első versenynapon a BBC sporttal foglalkozó weboldala 7,8 millió egyéni látogatót regisztrált, amiből 5,6 millió az Egyesült Királyság területéről érkezett. Az oldalon látható videótartalmakat 1,1 millió néző látta (ezeket csak az UK területéről lehet elérni).

A BBC tévéközvetítésének az első versenynapon az országúti kerékpárverseny hozta a legjobb nézettséget 2,2 millióval, de a brit köztévé a magas nézettség mellett nemigen örülhetett másnak, mert a nézők magát a közvetítést szakmaiatlannak, pontatlannak és hanyagnak tartották. A Twitteren háborgó briteket leginkább az időeredmények hiánya és a riporterek felkészületlensége, valamint a közvetítés rossz hangminősége zavarta.

Ami a magyar nézettséget illeti, az AGB Nielsen mérése szerint a megnyitó m1-en 21:30-kor kezdődő és hajnal kettőig tartó közvetítését összesen 366 269 néző látta, ami 31,8 százalékos közönségarányt jelent, ezzel a hét ötödik legnézettebb műsora lett. Megelőzte egy Tények, egy Mentalista-epizód, a Kincs ami nincs című Bud Spencer-örökzöld és a vasárnapi Forma1-es közvetítés.