Spitz: Phelpsre fogadok

2012.07.25. 16:15
Az amerikai úszólegenda Phelpset látja esélyesebbnek. Spitz indult volna még egy olimpián, ha több anyagi lehetősége lett volna.

Mark Spitz, az amerikai úszólegenda Michael Phelpsre, mint utódjára tekint. Spitz úgy véli, hogy Phelps londoni szereplése jól fog alakulni, és nem ez lesz az utolsó olimpiája, írta az elmundo.es

Spitz szerint csak a médiaizgalom fokozásáról van szó, amikor a Ryan Lochte és Phelps közötti párbajról beszélnek.

„Ez nem szerencsejáték, de ha fogadni kellene akkor Phelpsre tennék”- mondta Spitz.

Az egykori legendás úszó 1972-ben Münchenben hét aranyat nyert, ezt 2008-ban Pekingben Phelps egy arannyal felülmúlta. De nincs szó féltékenységről.

A férfiak 200 méteres vegyesúszó versenyszámában Phelpsnek a szám világrekorderével, Lochte-val kell megküzdenie. Spitz szerint azonban nem ez lesz az olimpia legfontosabb úszóversenye. Sokkal számottevőbbnek tartja a 400 méteres vegyesúszást, ahol a két úszó között a dominóhatás kiváltódhat. „Ha Lochte nyer, akkor Lochte sok aranyérmet fog nyerni. Ha Phelps nyer, akkor pedig Phelps fog sok aranyat hazavinni”- tette hozzá Spitz.

Phelps egyértelművé tette, hogy London után vissza akar vonulni, de Spitz szerint a 27 éves úszó – ilyen kiváló fizikai adottságokkal – 31 évesen is ott lesz majd Rióban.

A 62 éves egykori úszó a mai napig lejár az uszodába. 22 évesen vonult vissza, de csak azért, mert az akkor érvényes szabályok erre kényszerítették. „Nem lehetett egy fillért sem keresni, nekem pedig fizetnem kellett a tanulmányaimat. Ezért el kellett fogadnom a nagy ajánlatokat”- mondta az úszólegenda. „Ha a szabályok mások lettek volna, mint most, akkor biztosan indultam volna még egy olimpián. De akkor nem volt lehetőségem”- mondta Spitz.