Szorongás? Az mi? Nem értem ezt a szót

2012.07.26. 07:33
Emeltük a tétet, kilenc olimpiai favoritunk másodszorra nem négy, hanem öt kérdést kapott. Kilenc gondolat, hét sportágból.

Az első négy kérdésre adott válaszokat itt találhatják meg, bemelegítésként fogadalomról, hitvallásról, elhivatottságukról kérdeztük őket, az előző olimpia érmeseit, a jelenlegi ciklus világbajnokait, és két vb-ezüstérmest, vagyis Magyarország sportolói elitcsapatát.

Versenyzők, versenyszámok, helyezések

Cseh László versenyszámai, úszás: 200 és 400 vegyes, 200 pillangó, előző olimpián 3 ezüst ezekben a számokban, váltóban is indul
Janics Natasa, kajak: 200 méter, páros 500, előző olimpián nyerte a párost
Kovács Katalin, kajak: 500 páros, négyes, előző olimpián nyerte a párost
Kiss Gergely vízilabdázó, az előző három olimpián győztes csapat tagja
Mészáros Anett cselgáncsozó, előző olimpián hetedik
Sidi Péter, légpuska, sportpuska összetett, sportpuska fekvő, előző olimpián hatodik.
Vajda Attila, kenu: ezer méter, 200 méter, előző olimpián győztes ezren
Pars Krisztián, kalapácsvetés, előző olimpián negyedik
Berki Krisztián, tornász, lólengés, előző olimpiára vb-ezüsttel sem mehetett ki

Pénteken, tehát az olimpia nyitónapján azt mondják el, mennyi idő alatt gyorsulnak százra önerőből, illetve kocsival. A legfontosabb kérdést is akkorra tartogattuk: elmondják, miért kell sikerülnie tervüknek. A befejező körben, szombaton pedig azt mondják el, mennyibe kerültek eddig szüleiknek.

Hány ugyanolyan képességű van a mezőnyben, mint ön?
 
 
Cseh László
 
Remélem, egy sem. Akármelyik távról – 200 vagy 400 vegyes - beszélek is, nagy a konkurencia, nyolc vagy tíz hasonló képességű úszót fel tudnék sorolni. Pillangón is nagy a tülekedés. De azért a döntő mezőnyét mégiscsak úgy sorolnám fel, hogy ott vagyok a nyolcban, vagyis a legerősebbek közt ott vagyok.
Janics Natasa
 
Nincs senki.
Pars Krisztián
 
Öten hozzám hasonlóak. A német, a szlovén, de a kuvaiti is lehet, hogy tud egy nagyot dobni, lehet, hogy keveset is mondtam.
Kiss Gergő
 
A posztomon körülbelül öten.
Vajda Attila
 
Tizenkettő. Erős a mezőny.
Berki Krisztián
 
Ketten vagy hárman. De nálunk legalább olyan fontos, milyen erős a gyakorlatunk. Nem a legerősebb gyakorlattal, de kitartással, a bírók előtti hitelességgel sokáig el lehet jutni.
Kovács Katalin
 
Öt vagy hat párosról beszélhetek. A lengyelt, németet, ausztrált, beloruszt vagy az oroszt mindenképp ide sorolnám. A tavalyi győztes osztrákokat nem. Négyesben ugyanezekkel az egységekkel számolok.
Sidi Péter
 
Jó kérdés, vannak még sötét lovak, de körülbelül nyolcan biztosan.
Mészáros Anett
 
Három versenyzőt mondhatok, de nem vagyunk ugyanolyanok, mert teljesen máshogy képeztek bennünket. Technikailag, fizikailag, állóképességben is mások vagyunk, de az összkép nagyjából mégis hasonló. Szóval, a holland Bosch, a szlovén Sraka, a francia Decosse.
Hány jobb képességű van a mezőnyben, mint ön?
 
 
Cseh László
 
Remélem, egy sem. Nekem mindig Phelpsről, majd újabban Lochte-ról kell beszélnem, már tavaly mondtam, egy ilyen amerikai is elég lenne, erre fel nekem kettő jutott. Ők ketten nagyon erősek, az eredmények pedig azt mutatják, jobbak.
Janics Natasa
 
Nincs senki. Ugye ez nem nagyképűség? Én nagyon tisztelem az ellenfeleimet, de magamat is becsapnám, ha azt gondolnám, bárki is jobb nálam. Ha sikerül rendesen felkészülnöm, ha sikerül mindent rendesen összeraknom, nem ismerek olyat, aki gyorsabb lenne nálam kétszázon. Katival pedig már két olimpián, világbajnokságokon igazoltuk, milyen erősek vagyunk, milyen szépen siklik a hajó.
Pars Krisztián
 
Technikailag Kodzsi, de egyelőre kevés az információ, milyen állapotban érkezik. Nagyon készülök arra, hogy legyőzzem, mert még sohasem sikerült. Ha technikailag meg tudom csinálni, amit elterveztem, akkor el tudok az ő szintjére jutni.
Kiss Gergő
 
Jobb formában lehetnek, de jobb nincs nálam.
Vajda Attila
 
Egy sincs. De nagyon kiegyensúlyozott a verseny, ott a német Brendel, aki lapátját törte a tavalyi vb-n a negyedik húzásánál, nyilván nagyon készül. Menkovot nemcsak Pekingben, azóta is legyőztem már. A francia és a kanadai versenyző is kiváló képességű, de talán nem annyira jó, mint én.
Berki Krisztián
 
Nem mondanám, hogy nincs nálam jobb, mert a kínaiakkal rég mértem össze az erőmet. A rutinomban azonban velük szemben is bízhatok.
Kovács Katalin
 
Nem tudom. Bízom benne, hogy egy sem, az előző kérdésnél felsorolt egységek közt nagyon kevés dönt mindig. És nem fizikailag.
Sidi Péter
 
Ez majd az adott napon kiderül.
Mészáros Anett
 
Jobb nincs. Hetedik vagyok ugyan a világranglistán, ezért nem szeretném, ha nagyképűségnek látszana, de 2011 október óta folyamatosan csak csúsztam a keresztszalag-szakadásom miatt. Előtte második voltam, Decosse előttem, most is csak a döntőben kerülhetünk össze, egyszer vertem eddig őt, persze, hogy még egyszer meg akarom. Hat évvel idősebb nálam, itt az idő, mert háromszor mégiscsak kikaptam tőle.
Havonta kétszer vagy háromszor volt önben szorongás London miatt?
 
 
Cseh László
 
Hát ez előfordul, természetes is. Talán nem is lenne érdemes szorongás nélkül olimpiára menni.
Janics Natasa
 
Micsoda? Nem értem ezt a szót. (Kis fordítási segítség után megtudtuk, ezt a kifejezést nem igazán ismeri a szerb nyelv.) A strepnét használják a szerbek, ismerős is volt Natasának, de rázta a fejét, nincs ilyen benne. (Vajdasági újságíró kollégák szerint a szorongást tényleg nem ismerik a szerb sportolók, ilyen lelkületűek.)
Pars Krisztián
 
Talán négyszer is volt bennem havonta. Négyhetes ciklusokban dolgozunk, óhatatlan, hogy elbizonytalanodom, elég lesz-e az a munka, ami bennem van. Megfelelő állapotban vagyok-e ahhoz képest, hogy már 100 vagy 80 nap múlva olimpia, pontosabban a kalapácsvetés van. Egy nap alatt 22 tonnát szoktam megmozgatni, guggolás, súlyemelés, felhúzás, satöbbi. Hatszor négy forgás az életünk, kell hozzá az erő, és sokáig megvan a bizonytalanság.
Kiss Gergő
 
Időszakfüggő. A tétmeccseknél szinte mindig van bennem szorongás.
Vajda Attila
 
Nem hiszem, nincs.
Berki Krisztián
 
Egyáltalán nem vagyok szorongó fajta, általában sokkal jobban izgulnak mások, mint én. Ha a felkészülésem jól sikerült, felesleges izgulni, csak teljes szívvel kell odaállni. A verseny számomra kikapcsolódás. Imádok versenyezni, mindig arra várok, hogy megmutathassam a tudásomat a lovon, olyan bizonyítási vágy tör elő belőlem, aminek az eredőjét talán magam sem ismerem.
Kovács Katalin
 
Változó. És a szorongást is többféleképp lehet érteni. Van, amikor abszolút nincs bennem, a júniusi Eb-n persze volt, mert nem tudtam, milyen állapotban vagyok, mennyi erő maradt bennem a betegségem után.
Sidi Péter
 
Szorongás mindenkiben van
Mészáros Anett
 
Szorongás? Bennem? Annyira imádtam mindig versenyezni, hogy nagyon vártam a szólítás pillanatát. Tízéves koromtól sportpszichológus foglalkozik velem, mert azt látták, hogy ami edzésen bennem van, a versenyen nem jön ki belőlem. A kellő időben jövő kezelés az összes feszültségemet elmulasztotta, a gátak szétszakadtak. Valami ismeretlen érzés talán csak most volt bennem először, mert mégiscsak volt egy hosszabb sérülés miatti kihagyásom.
Mi fontosabb felkészülés alatt, megszállottság vagy a tanulságok levonása?
 
 
Cseh László
 
Mindkettő egyformán. Megszállottság nélkül semmire sem lehet jutni, ez egy alaptétel, de amikor befejezzük a ciklusokat, akkor azért értékelni is kell.
Janics Natasa
 
Hogy meg kell-e állnunk néha? Nem, haladni kell, erősen, keményen. A megszállottság nagyon jó szó. Tetszik.
Pars Krisztián
 
Tanulságokkal foglalkozni elég csak a szezon végén, ráérünk akkor. Fontosabb a megszállottság, hogy minden napra maradjon erő.
Kiss Gergő
 
A fizikai résznél, amikor csak az állóképességünk komoly szintre emelése a lényeg, a megszállottságnál nincs fontosabb. Akkor 70-30 az arány szerintem, ahogy gyarapodnak a meccsek, a felkészülésiek éppúgy, mint az olimpia alatti tétmeccsek, ez az arány megfordul.
Vajda Attila
 
Mindkettő nagyon. Vannak időszakok, amikor az egyik fontosabbá válik a másiknál, de összességében nem lehet különbséget tenni.
Berki Krisztián
 
Megszállottság nélkül nap mint nap lehetetlen ott lenni a szerek közt. De csak úgy válhatok jobb versenyzővé, hogy az esetleges hibákat feltárom. Rossz út, ha egy kisebb eltérésről nem veszek tudomást. Ami felmerülhet, mindent alaposan elemezni kell.
Kovács Katalin
 
Mindkettő, nincs fontossági sorrend. Ugyanolyan céltudatosnak kell lenni minden pillanatban, de építkezni kell a hibákból, enélkül nem működik az élsport. Nem vagyunk gépek, tanulni kell a kisebb hibákból is
Sidi Péter
 
A higgadt felkészülés, hit a befektetett munka értelmében.
Mészáros Anett
 
A tanulságok levonásához is ugyanolyan megszállottság kell, mint az edzésekhez. És még csak azt sem mondom, hogy a tanulságok levonása nem olyan fájdalmas, mint az edzések kemény igénybevétele. Amikor 78 kilóban versenyeztem a sérülésem után, vagyis eggyel feljebb, mint szoktam, az nem is én voltam, mégis önmagammal kellett szembesülnöm.
A tehetség vagy a mentális erő fontosabb?
 
 
Cseh László
 
Ha a világ úszósportját nézem, tehetség nélkül semmire sem lehet jutni. De mégiscsak 30 százalékot adok, ha a siker összetevőjéről beszélek. Hetven százalék a mentális erőé. Nagyon erősnek kell lenni előtte és a helyszínen is. Nem szabad kizökkenni, mert az végzetes.
Janics Natasa
 
A tehetség, a vízfekvés, egyszerűen a víz érzése nálunk nagyon fontos. Jó technikával nagyon gyorsan lehet haladni, még csak el sem fáradok. Ha valaki viszont darabos, nem jó a technikája, nem érzi a vizet, csak erőlködik. Ezért 6-4 a tehetségnek. Mert a rajt pillanatában mentálisan is nagyon ott kell lenni, és közben is csak magunkra kell figyelni, nem szabad például ötszázon belehalni senki más iramába. És párosban jó ütemben kell indítani, nem szabad, hogy bezavarjon, hogy más esetleg mint az őrült belefogott. A higgadtság a mentális erő része.
Pars Krisztián
 
A tehetség kihozása a négy forgás alatt, hát ez tényleg nem könnyű. De mégis a tehetség hatvan százalék, a mentális fittségé a fennmaradó negyven.
Kiss Gergő
 
A mentális erőnek háromnegyed, a tehetségnek egynegyed a szerepe.
Vajda Attila
 
A mentális erő 99,9 százalék, a tehetség 0,1.
Berki Krisztián
 
Az edzés, a befektetett munka, vagyis a tornateremben eltöltött idő 80 százalékot tesz ki, a tehetségé a maradék 20 százalék.
Kovács Katalin
 
Talán 20-80 az arány, bár ha jobban végiggondolom, és látva sok tehetség ki nem teljesedését, inkább módosítok 10-90-re. Vagyis 10 a tehetségé.
Sidi Péter
 
Fifti-fifti. Nem tudnék különbséget tenni.
Mészáros Anett
 
A mentális erő 80 százalék. A fennmaradó húszon osztozik az alaptehetség illetve az edző. Az edző ugyanis nyitott szemmel figyel, milyen stílusban vezetnek a bírók, mire lehet számítani. Ösztönöz és megnyugtat. Az olimpia bármelyik meccsénél nagyon fontos lehet a segítsége.