no

Ismét doppingolt a magyar olimpikon

2012.07.10. 12:00
Pozitív doppingteszt miatt kikerült a magyar olimpiai csapatból egy A szintes atléta. A Magyar Olimpiai Bizottság az előzetes nevezési listából az Athénban győztes, de megbukó Fazekas Róbertet vette ki. A hivatalos honlapon már nincs ott a neve.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke bejelentette, a sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzésen sztanozololt, a hetvenes évek slágerszerét mutatták ki. A versenyző - akinek korábban volt hasonló esete - kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozhatják nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint Molnár Zoltán csapatvezető bejelentette, hogy a MASZ elnökének egyetértésével a MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára, így a 159 fős olimpiai csapatból 158 olimpikon nevezését erősítette meg a MOB.

Fazekas Róbert
Fazekas Róbert
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A versenyző nevét a módosított sporttörvény értelmében a jogerős döntés után kell nyilvánosságra hozni. (A korábbi kormányrendelet alapján meg sem kellett nevezni az érintettet.) Gyors utánajárás után kiderült, hogy a szervezet hivatalos honlapján hétfőn még szerepelt Fazekas arcképe, most azonban már nincs az utazók közt.

Fazekas Róbert a júniusi végi atlétikai-Európa-bajnokságon nem vett részt, csak az olimpiára készült, két nagy versenyt egy szezonban nem akart vállalni. Legutóbb július 4-én, Novó Mestóban versenyzett, 65,06 méterrel nyerte a diszkoszvetést.

Amerikában figyelmeztettek

Figyelmeztették az amerikai női futballválogatott 30 éves kapusát, Hope Solót, akit június közepén ellenőriztek a USADA, az amerikai doppingellenes ügynökség emberei, és a vizeletminta elemzése pozitív végeredménnyel zárult. Solo arra hivatkozott, hogy menstruációjára szedte be az orvosa által felírt gyógyszert, amelynek egyik összetevője a tiltólistán szereplő vízhajtó, így ott lehet Londonban. 

A B próba eredménye a jövő héten megérkezhet, a fegyelmi bizottság viszont már az olimpiáig nem ül össze.

Magyarországon vannak életben a legszigorúbb doppingszabályok, Molnár Zoltán rendszeresen el szokta mondani, aki olimpián bukik, soha többet nem vehet részt az olimpiai mozgalomban még portásként sem. Ez a pozitív minta viszont nem olimpián, hanem a felkészülés alatt történt.

A vasnepe.hu éppen arról ír, hogy a szombathelyi olimpikonok, köztük Fazekas sem kapta meg a város által beígért támogatás teljes összegét. Korábban a nyugat.hu is írt erről: Fazekas akkor azt mondta, a pénz egyharmada jutott el hozzá, pedig nagy szüksége lenne a támogatásra, hiszen a játékok előtt még egy edzőtábort tervez.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes Fazekas győzött a 2004-es athéni olimpián, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingvétség miatt megfosztotta az első helytől - akárcsak klubtársát, a kalapácsvető Annus Adriánt. A szombathelyi dobó a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. A Magyar Atlétikai Szövetség két évre tiltotta el Fazekast, aki visszatérése után indult a 2008-as pekingi játékokon, ahol döntőbe jutott, nyolcadik helyen lett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Fazekas, aki Annus irányításával edz, a tavalyi, tegui vb-n kiesett a selejtezőben. Idén áprilisban teljesítette az olimpiai A szintet. A júniusi, Helsinkiben rendezett Eb-n nem indult.

Az olimpiára készülő magyar versenyzők között ez a harmadik doppingeset. Július elején derült ki, hogy az evezősöknél Juhász Adrián doppingvétség miatt kikerült a játékokra készülő csapatból, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász héthónapos eltiltást kapott. A vízilabdázóknál Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.