Ungvári elkapta a fonalat, olimpiai döntős

2012.07.29. 16:14
A 66 kg-os Ungvári Miklós megnyerte ötödik mérkőzését is, ezzel bejutott a döntőbe az olimpia cselgáncstornáján.

Ungvári Uriartéval dzsúdózott, volt elszámolnivalója, a spanyol már kétszer is legyőzte korábban, a 2009-es vb-döntőben verte, majd a 2010-es Eb-n vitatott bírói segítséggel nyert.

A spanyol kezdett aktívabban, de Ungvári egy perc múlva átvette a kezdeményezést. A földre vitte Uriartét és leszorítással próbálkozott. Hét másodperc után kiszabadult a spanyol, így csak a dobásért kapott egy yukót Ungvári.

A következő percekben is ő volt, aki célratöröbb volt, több dobást indított, a harmadik percben is karfeszítéssel próbálkozott, de Uriarte jól védekezett. Az utolsó percben Ungvári már nem pörgött annyira, de ügyesen lefogta a spanyol próbálkozásait. A spanyol lábra is támadott szabálytalanul, de azért nem büntették. A végén pedig Ungvárinak is belefért egy intés.

A fináléban ellenfele a 20 esztendős, Eb-harmadik Lasa Savdatuasvili lesz, aki az elődöntőben ipponnal verte a japán Ebinuma Maszasit. Ungvári először találkozik a grúzzal.

01
Fotó: Huszti István

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar dzsúdós korábban az afgán Adzsmal Faizzadát, a belize-i Eddermys Sanchezt, a szlovén Rok Draksicot és a lengyel Pawel Zagrodnikot győzte le.

Magyar dzsúdós legutóbb az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt a fináléban, akkor Kovács Antal arany-, Hajtós Bertalan és Csák József ezüstérmes lett.