Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Vajda 11 órára kétszeres bajnok lehet

2012.08.08. 08:29
Szerdán már döntőket rendeznek az olimpia kajak-kenu versenyein: a kenu egyes 1000 m címvédője, Vajda Attila, valamint ugyanezen a távon a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó, 500 méteren a női kajaknégyes száll vízre a döntők első napján.

A Pekingben és tavaly, a szegedi világbajnokságon is győztes, 29 éves kenus arra készül, hogy megismételje négy évvel ezelőtti sikerét. A nyolcas döntőben a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a spanyol David Cal, az orosz Ilja Stokalov, a francia Mathieu Goubel, a kanadai Mark Oldershaw és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkij lesz az ellenfele.

„Az egész mezőny nagyon felkészült, nagy csaták lesznek az érmekért. Ezzel együtt Attilának minden esélye megvan a címvédésre, de az előcsatározásokat látva nem fogják könnyen adni a sikert" - mondta a szegedi versenyző esélyeiről Storcz Botond szövetségi kapitány.

A Dombi, Kökény kajakos duó a szám friss Európa-bajnokaként száll majd vízre a döntőben. A németek címvédő egysége - Andreas Ihle és Martin Hollstein - mellett egy-egy új-zélandi, orosz, svéd, szlovák, ausztrál és portugál hajó lesz a magyarok ellenfele a Dorney-tavon.

„Öt egyformán erős hajót láttam az elő- és középfutamok során, az egyik ezek közül a miénk. Meglátjuk, mi lesz, az időjárástól, a széltől sok függ majd" - mondta Szilárdi Katalin, az egység edzője.

Dombiékhoz hasonlóan a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású női négyes is előfutam-győzelemmel került a döntőbe, ahol - Storcz Botond szerint - ismét a nagy rivális németekkel meccselhetnek a győzelemért.

Magyarország női kajakos négyese az elmúlt három évben megnyerte a világbajnokságot, az olimpián azonban 1992-ben, Barcelonában tudott győzni legutóbb. Azóta mindig a németek nyerték ezt a számot.

A szerdai, magyar érdekeltségű döntők programja

10:56 ó: férfi C-1 1000 m (Vajda Attila)
11:24 ó: férfi K-2 1000 m (Dombi Rudolf, Kökény Roland)
11:44 ó: női K-4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina)