Varga Dániel: Címvédésért megyünk

2012.07.19. 16:15
Az olimpiai bajnok Varga Dániel csapattársaival Szerbia és Montenegró ellen ugyanolyan esélyekkel indul. Nem kezeli a szerbeket kiemeltebben más csapatoknál. Az olimpia után esküvő és nászút következik.
DKOKO20120704010
Fotó: Kollányi Péter

Varga Dániel második olimpiájára készül, 2008-ban Pekingben aranyérmet nyert a férfi vízilabda-válogatottal. Az Indexnek elmondta, miként látja a férfi vízilabda-válogatott esélyeit a korábbi válogatott olimpikonokkal és az első olimpiájukra készülő csapattársakkal kiegészülve, milyennek a csapategységet, az ellenfeleket, valamint a jövőbeli terveit.

Második olimpiádra utazol Londonba. Mekkora rutint jelent, hogy Pekingben már ott voltál?

Az olimpiával járó nehézségek már nem fognak meglepetést okozni. Olyan szempontból viszont nem rutin, hogy bármi, ami megismétlődik, ne lenne izgalmas. Ugyanolyan motivált vagyok, vagy talán még jobban, mint Peking előtt. És legalább akkora várakozással állok elébe, mint négy évvel ezelőtt.

A szerbekkel kezdtek. Ez nyomasztja a csapatot?

Az olimpián egy meccs kivételével mindegyik nagyon kemény lesz a csoportban. Sok éven keresztül a szerbek nagy riválisainkként voltak kezelve, ezért a közvélemény talán még jobban arra a meccsre fókuszál. A szerbek velünk együtt továbbra is az olimpia nagy esélyesei, de a csoportban rajtuk kívül még van másik két olyan csapat, amelyek közül kikerülhet a londoni győztes. Ezért nem kezeljük kiemelten a szerbeket, de mivel nagyon fontos, hogy hányadik helyen jutunk tovább a csoportból, emiatt nagyon fontos a meccs megnyerése.

B-csoport válogatottjai

A magyar csapat az olimpia első mérkőzésén a Dejan Udovicsics vezette szerbekkel jásztik a B csoportban, majd az Egyesült Államok, Szerbia, Montenegró, Románia és Nagy-Britannia következik.

Kit tartasz a legnagyobb ellenfélnek? Ki állhat a negyedik arany megszerzésének útjába?

Az olimpián van 5-6 olyan csapat, amelynek van esélye megnyerni az olimpiát. Egyiknél sem vagyunk jobbak, viszont egyiknél sem vagyunk gyengébbek. Ezért úgy gondolom, hogy  ezek a meccsek, köztük a szerb vagy akár a két nappal később lévő montenegrói is, abszolút 50%-os esélyűek.

Milyen helyezésért mentek Londonba?

Címvédésért megyünk, szeretnénk ismét nyerni. Másra nem gondolunk.

Visszatérő olimpiai bajnokok

A Kemény Dénes vezette csapatba több korábbi válogatott olimpikon is visszatért. Varga Tamás, kétszeres olimpiai bajnok Athénban és Pekingben is már a dobogó tetejére állhatott. Négy év után tért vissza a  válogatott keretébe. Steinmetz Ádám gerincproblémák miatt a 2011-es vb-re kétéves kihagyás után tért vissza, Kásás Tamás pedig a sanghaji vb előtt jelentette be visszavonulását, de később úgy döntött, újra vízbe száll. Kiss Gergely is újra erősíti a csapatot.

Több korábbi válogatott olimpiai bajnok is visszajött, szerinted mennyire összeszokott így a csapat?

Azt hiszem, hogy az összeszokással nincs gond. Jól összeálltunk és ez köszönhető annak is, hogy az eddigi évekkel ellentétben most két héttel korábban lett kihirdetve az utazó tizenhárom. Ez jó, mert jobban egymásra tudunk koncentrálni, és mindenki jobban figyel a beilleszkedésre.

A szűkített keretben mindössze három olyan játékos van – Hárai Balázs, Nagy Viktor és Szivós Márton –, akik még nem olimpiai bajnokok. A 2008-as csapathoz viszonyítva hogyan látod, miben más a Londonba tartó csapat?

Annyira más, mint amennyire mások az egyének. Ez nem rosszabb vagy jobb, hiszen más személyiségek kerültek be, de ettől még legalább ugyanolyan jók vagyunk, mint négy évvel ezelőtt.

Szerinted miben rejlik a válogatott erőssége?

Bár tizenhárom fantasztikus képességű játékos van, mégis nagyon erős a csapategység. Senki nem rendeli a saját érdekét a csapat érdeke elé, ezért nagyon jól működünk együtt, mint csapat.

Egy olimpiai arany megnyerése után készíttetnél tetoválást, hogy megörökítsd?

Az olimpia apropójából biztosan nem.

London után mi következik az életedben?

Esküvő és nászút jön. Sportszakmailag Horvátországba megyek ki, csapatomhoz, a Primorje Rijekához még kétéves szerződés köt. Ez a szűk jövőkép.