Gyárfás
18 °C
35 °C

Vasárnap két aranyunk is lehet

2012.08.05. 08:20

Aranyéremért száll harcba vasárnap kalapácsvetésben Pars Krisztián, lólengésben pedig Berki Krisztián a londoni olimpián.

A szombathelyi nehézatléta magabiztosan várhatja a döntőt, idén mindössze egyszer kapott ki, ráadásul egyetlen legyőzője, a lengyel Pawel Fajdek kiesett a selejtezőben, melyet Pars 79,37 méteres dobással nyert meg. A magyar Európa-bajnok legnagyobb riválisa a címvédő szlovén Primos Kozmus és a japán Murofusi Kodzsi, Athén bajnoka lehet, csak ők dobták meg 78 méteres selejtezőszintet.

A kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berkinek viszont mindenképpen javítania kell a selejtezőhöz képest. A tornász múlt szombaton elrontotta gyakorlatát, és csak az ötödik helyen jutott a nyolcfős fináléba, amelyben harmadik helyen bejutva Hidvégi Vid is ott lesz, sőt, hibátlan gyakorlattal akár ő is dobogóra állhat. A magyarok legnagyobb ellenfele a hazai Louis Smith lesz, aki 15,800 ponttal első helyen lett döntős, a csapatdöntőben pedig 15,966-ot kapott lólengésgyakorlatára, ami azt vetíti előre, hogy nagy valószínűséggel Berki csak hibátlan gyakorlattal győzhet.

Vasárnap kezdenek a kötöttfogású birkózók. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 55 kilós Módos Péter és a 74 kg-os, 2008-ban Eb-győztes és olimpiai ötödik Bácsi Péter ha jó napot fog ki, akár dobogós helyig is eljuthat, bár mindketten kemény sorsolást kaptak. Módos az Ázsia-bajnokság második helyezettjével, az üzbég Elmurat Taszmuradovval találkozik a nyolcaddöntőben. Ha győz, az Ázsia-bajnok kirgiz Jeralijev és az ötszörös világbajnok iráni Reihanpur mérkőzésének győztesével birkózik majd. Bácsi első ellenfele az idei Eb-n bronzérmes litván Alekszandr Kazakevics lesz, majd a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebi és a svéd Rosengren párharcának győztese vár rá. (A birkózóknál vereség esetén csak akkor kerülhet a versenyző vigaszágra, ha legyőzője a döntőig jut.)

A női vízilabdázók a negyeddöntőben az oroszok ellen szállnak vízbe. A két csapat az idei Eb-n kétszer is találkozott egymással, akkor a csoportmeccseknél az oroszok nyertek, majd a bronzmeccsen a magyarok visszavágtak.

A magyar csapatból még műúszásban a Czékus Eszter, Kiss Szofi páros, női maratonfutásban Kálovics Anikó, Rakonczai Beáta és Erdélyi Zsófia, a szörfösöknél Detre Diána és Gádorfalvi Áron versenyez.

Vasárnap az Olimpiai Stadionban a világ leggyorsabb emberei csapnak össze a 100 méteres férfi síkfutás fináléjában, míg Wimbledonban a tenisz jelenlegi legnagyobb csillaga, a svájci Roger Federer utolsó hiányzó egyéni címét gyűjtheti be az olimpiai aranyéremmel. Ehhez a hazai Andy Murrayt kell legyőznie.