Vér és könny az olimpián

2012.08.09. 07:23
A londoni olimpia egyik legdrámaibb napja volt a szerdai, elvérzett legendás férfi vízilabda-válogatottunk, viszont elképesztő küzdelem árán bejutottak az elődöntőbe a férfi kézilabdások. Aranyeső hulott a magyar kajakosokra, atlétikában és női birkózásban viszont nem vagyunk a legjobbak között.

Duplázni kellett szerdán a himnuszt az olimpiai tracklisten, alig szállt le a kajakos Dombi Rudolf és Kökény Roland kettes a dobogóról az 1000 méteres döntő után, nem sokkal később már a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina négyest ünnepelhettük. Ezzel Magyarország sportolói huszonegyre növelték az olimpiákon nyert kajak-kenu aranyérmek számát és másfélszerezték az idén nyert aranyakat. A nők versenyében a németek végeztek a második helyen, a bronzérmet a lengyelek kapták.

30
Fotó: Huszti István

A férfiaknál a németek kapták a brozot, a portugál kajakosok pedig egy életre megtanulták, pontosan mennyi idő 53 ezred másodperc, ennyi választotta el az aranytól őket. Jóval több kellett volna azonban a címvédőként induló Vajda Attilának, ő lemaradt a dobogóról, hatodik lett a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében. Az elején nagyon elengedte a többieket, hiába kezdett bele 500 után, nem tudta befogni őket.

Rájár a rúd az izlandiakra. A gazdasági összeomlás, vulkánkitörés, Björk hangszálproblémái és a kötöttpulcsis posztrock előretörése után szerdán újabb csapás érte az országot: a magyar kézilabda-válogatott heroikus küzdelemben kiszorította csapatukat a legjobb négy közül. A meccs az idei olimpia egyik legizgalmasabb mérkőzése volt, 80 percre jóformán minden magyar szem és fül a közvetítésekre tapadt, a munka leállt, az utcák kiürültek, Nagy László és Fazekas Nándor nevétől visszhangzott a város.

Bár korábbi eredményei alapján az izlandi csapat tűnt esélyesebbnek, a magyar válogatott az első pillanattól győztes formában volt. Tizennégy másodperccel a vége előtt még Izland vezetett és hetest is lőhetett, egy bravúros védés és egy szenzációs magyar gól után mégis kiharcoltuk a hosszabbítást, amit aztán egy újabb hosszabbítás követett. A megnyugvás és körömrágás váltakozó percei klasszikus horrrorsémát követtek, végül 33-34-es győzelemmel kerültünk a pénteki elődöntőbe, ahol a svédekkel kell megküzdenünk.

A szerda azonban nem csak a kellemes meglepetések napja volt, a férfi kézimeccshez hasonló izgalommal várták a nézők a férfi vízilabda-válogatott esti játékát az elődöntőbe jutásért. Kemény Dénes csapata azonban három győztes olimpia után éremért sem játszhat Londonban,  11-9-re kikaptak Olaszországtól. Lényegében esélyünk sem volt, fejben, akarásban, összpontosításban is jobbak voltak az olaszok. Pólózhatunk még Londonban, két meccset is, az 5-8. helyért – zsinórban három olimpiai bajnokság után mind játszani, mind nézni büntető érzés lesz.

Búcsúzhat az olimpiától a világbajnoki ezüstérmes birkózó Sastin Marianna, legyőzője ugyanis kikapott a negyeddöntőben. A 29 éves Sastint a 2011-ben és idén is Európa-bajnoki aranyérmet szerzett ukrán Julija Osztapcsuk győzte le két menetben a 16 között. A vigaszági szerepléshez Sastinak az kellett volna, hogy az ukrán döntőbe jusson, ám az már a következő körben vereséget szenvedett. A 63 kilósoknál a 2002 óta veretlen, hétszeres világbajnok Icso Kaori győzött. Athén és Peking után harmadik olimpiai aranyérmét ünnepelhette.

Szabó Attila öt szám után a 27. helyen áll a férfi tízpróbázók között. A többpróbázó a 100 méteren elért 11,15 másodperces, 827 pontos eredménye után távolugrásban 6,96 méterig (804 pont), súlylökésben 13,93 méterig (724 pont), míg az esti program nyitányán magasugrásban 1,90 méterig (714) jutott, majd 50,83-at futott 400-on.

Szerdán a legjobb négy közé jutott Oroszország a londoni olimpia férfi kosárlabdatornáján, miután az első negyeddöntőben kilenc ponttal legyőzte Litvániát, az argentin válogatott bejutott a londoni olimpia női gyeplabdatorna fináléjába, miután legyőzte a házigazda brit csapatot. A világbajnok brazil válogatott jutott a legjobb négy közé a londoni olimpia férfi röplabdatornáján: a dél-amerikai együttes a nagy rivális argentinokat győzte le három szettben. Nathan Outteridge, Iain Jensen páros nyerte meg a vitorlázás 49-es hajóosztályának versenyét, az ezüstérmet az új-zélandi Peter Burling, Blair Tuke kettős, a bronzot a dán Allan Nörregaard, Peter Lang duó szerezte meg. Az asztalteniszezők utolsó számában, a férfi csapatversenyben is kínai arany született, a díjugratók egyéni versenyét a svájci Steve Guerdat nyerte.

Jutott dráma bőven mindegyik versenyszámban, hatalmasat esett például Brooke Crain, az amerikai BMX-csapat egyik tagja és az új-zélandi gyeplabda-válogatott egyik játékosát, Katie Glynnt is keményen tarkón vágták, mindketten folytatták. Nicolas Batum, a francia kosárlabdás pedig kegyetlenül herén vágta a spanyol Juan-Carlos Navarrót, hogy az elejtse a labdát,kettétört a kubai rúdugró, Lazaro Borges rúdja, a komoly aranyesélyesnek hitt, majd csak a negyedik helyen célba érő amerikai gátfutónő, Lolo Jones pedig elsírta magát egy tévéinterjúban.