Wiggins: Olimpiai arany, vagy semmi

2012.07.23. 22:05

A Tour De France első brit győztese a londoni olimpián is az aranyéremre hajt – írja az ESPN. A harminckét éves Bradley Wiggins korábban ugyan azzal hárította el az újságírók olimpiára vonatkozó kérdéseit, hogy nem ér rá most ezzel foglalkozni, a Tour élvez prioritást az életében, ám a trófea átvétele után rögtön kifejtette: az olimpián is az aranyat célozta meg.

tag-reuters (3)
Fotó: Jerome Prevost

„Hogy őszinte legyek: vagy aranyat szeretnék, vagy semmit" – mondta Wiggins a Tour befutóját követő kötelező pezsgőfürdő után. „A Tour-győzelem után már képtelen lennék igazán örülni egy ezüst- vagy egy bronzéremnek: csak egy arany lenne a vállalható, amire úgy érzem, komoly esélyem is van. Ezért már vissza is repülök Angliába, és hétfőn már megint bringán fogok ülni, hogy felkészüljek" – tette hozzá.

A versenyigazgató szerint Wiggins úgy nyert, mint Indurain vagy Anquetil

Bradley Wiggins úgy nyerte meg a vasárnap befejeződött 99. Tour de France-t, mint egykoron a spanyol Miguel Indurain, vagy a francia Jacques Anquetil – legalábbis így vélekedik Christian Prudhomme versenyigazgató. „Azt láttuk, amit várni lehetett azok után, hogy Wiggins idén megnyerte a Párizs-Nizzát, a romandiai körversenyt és a Dauphinét. Úgy győzött a Touron, mint Indurain, vagy Anquetil" – hasonlította a brit kerekes mostani sikerét a két egyaránt ötszörös Tour-bajnok legendához. Wiggins elsősorban az időfutamokon szerzett előnyt, a többi szakaszon, így az alpesi és pireneusi etapokon pedig csapatával együtt csak kontrollálta a mezőnyt, és nem engedte el legfőbb riválisait.

Wiggins szerint időfutamban szeretne leginkább aranyérmet szerezni, de országúti kerékpározásban is indul, ahol fő célja csapattársa, a szintén Sky Procycling-versenyző Mark Cavendish segítése. Wigginsszel egyébként győzelme mellett felesége miatt is tele voltak az angol bulvárlapok: a kerékpáros neje, Cathy ugyanis twitterén ígérte meg, hogy ha férje megnyeri a Tourt, ő meztelenül fog majd futni egy kört Párizs belvárosában. Az ígéretből természetesen nem lett semmi, és az erre vonatkozó Twitter-bejegyzést is törölte később.