A német olimpiai érmek miatt vitatkoznak a sportpénzeken

2012.08.10. 21:08

Messze elmarad a célkitűzésektől a német csapat londoni olimpiai érmeinek száma az illetékes minisztérium által közzétett dokumentum szerint.

A Német Olimpiai Bizottság (DOBS) és a különböző sportszövetségek 2008 augusztusában 86 érem – közötte 28 arany – megszerzését tűzték ki célul a 2012-es londoni olimpián. Németország az utóbbi napok kajak-kenu versenyeit jellemző éremeső ellenére jóval a várakozások alatt marad 38 éremmel, köztük 10 arannyal.

A döcögős kezdet - az úszók 80 év után először dobogós helyezés nélkül tértek haza -, heves vitát váltott ki Németországban a sportnak nyújtott állami támogatások indokoltságát illetően.

Németország húsz éve, Barcelonában az éremtáblázat harmadik helyén végzett 82 éremmel, közte 33 arannyal, azóta viszont folyamatosan csökken az éremtermése. Atlantában 65 éremmel még az első három között volt, Sydneyben 56 éremmel már csak az ötödik, Athénben 49 medállal pedig hatodik lett a nemzetek eredményességi rangsorában. A mélypontra Pekingben ért el 2008-ban, 41 éremmel, amelyből 16 volt arany.

A sportért is felelős belügyminisztérium az utóbbi napokban nem volt hajlandó közzétenni az olimpiai érmekkel kapcsolatos célkitűzést tartalmazó dokumentumot, amelynek alapján a szövetségi kormány által nyújtott támogatásokat meghatározzák.

Pénteken végül mégis kénytelen volt ezt megtenni, amikor egy újságíró beadványára egy berlini közigazgatási bíróság kötelezte erre.

A DOSB 2008-ban nyolc úszó arany elérését és a férfi kézilabda olimpiai bajnoki cím elérését tűzte ki célul. Utóbbi válogatott végül nem is jutott ki az olimpiára.