Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A NOB szerint is aranyérmesek a női kajakosok

2012.12.05. 16:42

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete osztja a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) álláspontját: az 500 méteres női kajaknégyes tagjaként aranyérmes Fazekas Krisztina jogszerűen képviselte Magyarországot a londoni játékokon.

A NOB korábban hivatalos állásfoglalást kért a MOB-tól Fazekas olimpiai részvétele miatt. A döntőben negyedik lengyelek megkérdőjelezték londoni indulásának jogosságát, mert Fazekas korábban az Egyesült Államok színeiben versenyzett. Az MKKSZ már akkor közölte, hogy Fazekas jogszerűen indult a brit fővárosban, "hiszen csak és kizárólag magyar állampolgár", ráadásul "indulását a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) engedélyezte, mivel az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága és az Egyesült Államok Kajak-Kenu Szövetsége is hozzájárulását adta ehhez".

A NOB honlapjának beszámolója szerint a végrehajtó bizottság lausanne-i ülésén hivatalosan is úgy foglalt állást, hogy Fazekas jogszerűen képviselte Magyarországot az olimpián, egyúttal jelezte: nem változtatja meg a verseny végeredményét.  A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású magyar négyes a németeket és a fehéroroszokat megelőzve lett aranyérmes a Dorney-tavon.