Usain Bolt csak tevékkel versenyezhetne

2012.07.28. 10:37

Ha az állatok is képviseltetnék magukat az olimpián, az ember igen nagy gondban lenne, Usain Bolt például csak az egypúpú tevékkel, azaz a dromedárokkal lehetne versenyben - legalábbis egy szombaton közölt brit tanulmány szerint.

"A pusztán fizikai versenyszámokban - egyebek mellett a futásban, az ugrásban vagy az úszásban - nem tudnánk nyerni" - magyarázta Craig Sharp professzor, a Veterinary Record című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

Usain Bolt, aki 9,58 másodperccel a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, 37,6 kilométer per órás sebességével csak kullogna a szárazföld leggyorsabb állata, a 104 km/órás sebességgel száguldó gepárd mögött, amely 5,8 másodperc alatt száguldaná le a 100 métert. A többszörös olimpiai bajnok futó a dromedárral lenne fej fej mellett a sprinttávon, de jócskán lemaradna többek közt a 89 km/órával szaladó antilop és a 64 km/órás sebességre képes strucc mögött.

Nem lenne több esélye a jamaicai kiválóságnak a 200 méteres távon sem, amelyen szintén világcsúcstartó 19,19 másodperccel. A gepárd 6,9, a Black Caviar nevű telivér pedig 9,98 másodperc alatt tenné meg a 200 métert. Egy közönséges agárnak 11,2 másodperc kellene.

Vereségben lenne részük a 400 és a 800 méteres táv bajnokainak is: lovak, agarak és antilopok könnyedén felülkerekednének rajtuk. Hasonló eredmény születne a maratoni távon, amelyet egy ló alig egy óra húsz perc alatt tenne meg, vagyis sokkal gyorsabban, mint a kenyai Patrick Makau, akinek két órára, három percre és 38 másodpercre volt szüksége ehhez.

Az ugróknak legalább esélyük lenne, Javier Sotomayor kubai magasugró nem kellene, hogy szégyenkezzen 2,45 méteres eredményével, hisz a dél-afrikai gazella és a kenguru egyaránt három méteres eredményre képes. Utóbbi a távolugrásban maga mögé utasítaná Mike Powellt és az ő 1991 óta érvényes - 8,95 méteres - világcsúcsát, hisz akár 12,8 métert is képes ugrani.