Búcsúzott a Londonra készülő paralimpiai csapat

2012.07.17. 14:01

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is részt vett a magyar paralimpiai csapat keddi búcsúztatásán a városligeti TóPart rendezvényhelyszínen, ahol azt is bejelentették, hogy a Tesco adománygyűjtő akciójából több mint 35 millió forint gyűlt össze.

"A sport a legalkalmasabb annak bebizonyítására, hogy a fogyatékkal élők is élhetnek teljes életet, és ha az ember nem adja fel, akkor számára semmi sem lehetetlen" - mondta köszöntőjében Balog Zoltán, majd rákötötte a nemzeti színű szalagot a paralimpiai csapat zászlajára.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arról beszélt, hogy bár a 2008-as pekingi paralimpiához hasonlóan ezúttal is 33 magyar sportoló utazik a nyári játékokra, de ez az együttes erősebb a négy évvel ezelőttinél. "Mindenki nagyon komolyan készült és készül Londonra, amelyre azt is mondhatnánk, hogy az olimpia a paralimpia főpróbája" - jelentette ki a sportvezető, utalva arra, hogy a paralimpia bő két héttel az olimpia után kezdődik, ugyanazokon a versenyhelyszíneken. - "Azt kívánom a versenyzőinknek, hogy mindannyian elégedetten jöjjenek haza arról az eseményről, amelyre évek óta készülnek."

A csapatbúcsúztatáson jelentették be, hogy a Tesco öthetes adománygyűjtő akciójának köszönhetően pontosan 35 601 017 forintot kapott a paralimpiai mozgalom. Az áruházak pénztáraiban lehetett 200 forintos kuponokat vásárolni, melyek értékesítésének bevételét a paralimpiai felkészülés támogatására fordítja az MPB. "Nagyon örülünk, hogy ilyen sikere volt ennek a kezdeményezésnek, ennél nagyobb összeget csak akkor sikerült hasonló kezdeményezéssel gyűjteni, amikor az árvízkárosultaknak segítettünk" - hangsúlyozta Gerry Gray, a Tesco vezérigazgatója.

A sportolók nevében Sors Tamás, a pekingi paralimpián 100 m pillangón aranyérmes úszó köszönte meg a támogatást, és társai nevében megígérte, hogy mindenki tudása maximumát nyújtja az augusztus 29-én kezdődő játékokon.