Kétéves eltiltás három orosz atlétának

2012.07.03. 18:35

Doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtott kedden az orosz szövetség három, az olimpiai szereplésre is esélyes női atlétát.

Najlia Julamanova, a női maratonfutás Európa-bajnoka, valamint Szvetlana Kljuka, a 800 m 2006-os Eb-ezüstérmese és Jevgenyija Zinurova, a tavalyi fedettpályás kontinensviadal 800-as győztese azért kapta a büntetést, mert - az orosz szövetség indoklása szerint - "a biológiai útlevelükben abnormális értékeket fedeztek fel". Az "útlevél" a versenyzőktől korábban vett vérminták alapján készült, s a segítségével nyomon lehet követni a vér állapotának változását.

Julamanova a 2010-es barcelonai Eb-n másodikként ért célba, ám a győztes litván Zivile Balciunaitet doppingvétség miatt később megfosztották aranyérmétől, így ő kapta meg.

Julamanovát és Kljukát visszamenőleges hatállyal, idén februártól tiltották el, Zinurova büntetését pedig tavaly szeptemberig dátumozták vissza.

A három atlétanő közül így egyik sem indulhat az ezen a héten esedékes orosz bajnokságon, amely olimpiai válogató is egyben.