Mind a hét birkózó éremesélyes Londonban

2012.05.17. 14:49

A reméltnél ugyan kisebb, de erős birkózó válogatott utazhat el az olimpiára, melyen elsőként a kötöttfogású Módos Péter és Bácsi Péter éppen 80 nap múlva lép szőnyegre.

Maróthy István, a magyar szövetség szakmai alelnöke elmondta, ő személy szerint nyolc kvóta megszerzésében biztos volt, de a csapat a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (96 kg) nélkül is nagyon szép reményekkel vesz majd részt a játékokon. "Én három érem megszerzésében biztos vagyok, de tudják mit, ne legyen igazam, s legyen hét dobogós" - fogalmazott az alelnök.

Módoson (55 kg) és Bácsin (74 kg) kívül a kötöttfogásúakat még Lőrincz Tamás (66 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg), a szabadfogásúakat Hatos Gábor (74 kg), valamint Ligeti Dániel (120 kg), a nőket pedig a tavalyi vb-ezüstérmes Sastin Marianna (63 kg) képviseli.

Struhács György szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a kvalifikációs versenysorozat nagyon kemény volt, óriási kihívás elé állította birkózóit. Három héten belül rendeztek három versenyt, azaz háromszor kellett fogyasztani, ráadásul a szófiai verseny után Kínába kellett utazni, majd vissza, és következett Helsinki. Szerinte mindenki mindent megtett, és Kiss Balázsnak, valamint Kozák Istvánnak (60 kg) és Lőrincz Viktornak (84 kg) is nagyon kevés hiányzott a bravúrhoz.

A játékokkal kapcsolatban kiemelte: ő már a felkészülés elején azt sulykolta versenyzőibe, hogy olimpiai bajnokok akarjanak lenni, higgyék el, hogy bennük van a nagy eredmény. Úgy látja, mindenki nagyon motivált, bízik benne, hogy ez érmek, köztük akár arany megszerzésében mutatkozik majd meg az olimpián. A csapat jelenleg Budapesten készül, jövő hétfőn Olaszországba utazik edzőtáborba, később pedig Lengyelországban is dolgoznak majd a keret tagjai. Az olimpia előtt közvetlenül Tatán, több külföldi csapattal tréningeznek együtt.

A szabadfogásúakat irányító Gulyás István szintén a kvalifikációs rendszer nehézségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, az idei Európa-bajnoki bronzérmes Wöller Gergő (66 kg), illetve a pekingi olimpián szerepelt Kiss Gergely (96 kg) lemaradt ugyan, ám a két utazó egyformán súlycsoportja elitjéhez tartozik, így bizakodva várják a játékokat. A szabadfogású birkózók másfél hét múlva Szlovákiába utaznak, június közepétől pedig Dagesztánban edzenek. Az olimpia előtt egyetlen verseny, egy spanyolországi viadal szerepel Hatosék programjában.

Sastin Marianna jelenleg is Japánban készül, ezért ő a kvótások közül egyedüliként nem volt ott a sajtóbeszélgetésen. Sastin edzőjével, Wöller Ákossal - aki egyben férje is - szerdán érkezik Magyarországra, de már másnap Dormagenbe repül, ahol előbb versenyezni, majd egy hétig edzeni fog. Vatai László szakágvezető szerint Sastin a tavalyi vb-n - melyen az egyetlen magyar érmes volt - bizonyított, és Londonban is nagyon jó esélyekkel lép majd szőnyegre.