Nem lehet ott a dobogón a tüntető dél-koreai

2012.08.11. 17:03

Elképzelhető, hogy nem állhat majd a dobogóra Jun Vu Pak, a londoni olimpiai labdarúgótornán harmadik dél-koreai válogatott játékosa, mert a pénteki helyosztón egy politikai állásfoglalást tartalmazó táblát mutatott fel.

A futballista a Japán ellen 2-0-re megnyert bronzmeccs után "Dokdo a mienk!" feliratú transzparenst emelt fel. Az Olimpiai Charta szigorúan tiltja a politikai manifesztumokat az ötkarikás játékokon, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra kérte a dél-koreaiakat, hogy Pak ne legyen jelen a délutáni finálét követő éremosztáskor.

Az ügy előzménye az, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök pénteken látogatást tett a Dél-Korea által ellenőrzött, de Japán által is magáénak követelt japán-tengeri szigeteken, diplomáciai botrányt okozva Szöul és Tokió között. A látogatás elleni tiltakozásul a japán külügyminisztérium ideiglenesen hazarendelte szöuli nagykövetét, és behívatta Dél-Korea tokiói diplomáciai képviselőjét.

Ez volt az első alkalom, hogy egy dél-koreai államfő meglátogatta a Dél-Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigeteket. A lépésre napokkal az előtt került sor, hogy Dél-Korea megünnepli a japán gyarmati uralom alóli felszabadulás évfordulóját, s mindössze néhány órával azt megelőzően, hogy a két ország válogatottja lejátszotta volna a bronzmeccset a londoni olimpián.