Ötvenezren ötpróbáztak

2012.07.16. 15:30

Az elmúlt másfél évben közel 50 ezren sportoltak országszerte az EDF DÉMÁSZ Ötpróba London 2012 elnevezésű programsorozat keretein belül.

A jövő pénteken kezdődő nyári játékok jegyében rendezett eseményeken gyalogtúrákra, kerékpár-, futó-, és úszóversenyekre, valamint duatlon és triatlon viadalokra került sor, 21 városban összesen 372 próba zajlott - hangzott el a programsorozat hétfői záró sajtótájékoztatóján.

Az összes próbanemet teljesített közel 500 amatőr sportoló közül a sajtótájékoztatón Vajda Attila olimpiai bajnok kenus és Varga Tamás világbajnok evezős sorsolta ki azt a nyolc főt, akik londoni repülőjegyet, két éjszakára szóló szállást és az augusztusi kajak-kenu versenyekre szóló belépőket nyertek.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős helyettes államtitkára azt mondta, szükség van az ehhez hasonló rendezvényekre, különösen azért, mert a felnőttek mellett a gyerekeket, diákokat is sportolásra ösztönzi.

"Azért is támogatjuk az olimpiai ötpróbát immár több mint egy évtizede, mert az iskolák versenyében, az aktívan résztvevő testnevelő-tanároknak is köszönhetően, nagyon sok gyereknek tudjuk megmutatni a sportolás fontosságát és a mozgásban gazdag, egészséges életmód lényegét" - fogalmazott a paralimpiai bajnok vívó.

Az olimpiára készülő Vajda Attila kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre nem a versenyekre, hanem az edzésekre, a napi munkára koncentrálnak.

"A mindennapjainkat most Szegeden töltjük egy viszonylag zárt közegben, s minden energiánkat a felkészülésbe fektetjük" - fogalmazott Vajda. "Sokszor kérdeznek a címvédésről, de én ezt a szót nem igazán szeretem. Inkább azt mondom, hogy Londonban újra bajnok lehetek, de ez azt jelenti, hogy ismét végig kell járni azt a nehéz utat, ami a győzelemhez vezet. A pekingi aranyéremhez ennek semmi köze, most egy másik olimpián, más körülmények között kell majd helytállni."