Kézilabdabírót jutalmazott Nagy László helyett a MOB

2012.09.23. 13:36
A sikeres olimpiai szereplésért a Magyar Olimpiai Bizottság 2,17 milliárd forinttal jutalmazta a londoni érmeseket és pontszerzőket. A MOB e hét végén utalta el a prémiumot. A kézilabdacsapat tagjainak fejenként 10,5 millió forint jár, köztük a sikeres szereplés egyik kulcsfigurájának, Nagy Lászlónak is. Helyette azonban névrokona, egy nyíregyházi kézilabda-játékvezető, Nagy László kapta a pénzt. A kéziszövetség elnézést kért, hogy rossz bankszámlaszámot adott meg.

Ennek a hétnek a végén utalta át a Magyar Olimpiai Bizottság a sikeres londoni szereplésért járó milliókat a versenyzőknek és segítőiknek, összesen 2,17 milliárd forintot. Nemcsak a sportolók, de jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sikerhez.

A MOB az aranyért 35 millió forintot ad egyéni sportágakban, de még a pontszerzőként végző csapatok, például a kézilabdázók és a vízilabdázók is milliós jutalmat kapnak.

A Nagy László vezette férfi kézilabdázók emlékezetes teljesítménnyel negyedikek lettek, jutalmuk a 15 millió forintos pontpénz 70 százaléka, azaz fejenként 10,5 millió forint. Nagy helyett azonban egy másik Nagy Lászlóhoz jutott a pénz.

Nagy László NB I.-es kézilabda-játékvezető, Nyíregyháza szocialista frakcióvezetője lepődött meg a legjobban, mikor a MOB a hét végén 13,8 millió forintot utalt a számlájára. Nagy szerint a pénzt a kézilabdázó Nagynak szánhatta a MOB.

A játékvezető Nagynak hétfőn első dolga lesz visszautalni a pénzt, bár fogalma sincs, hogy a MOB-nak küldje vissza, vagy a kézilabdázó Nagynak küldje-e tovább. „Az olimpián mindannyian a magyar sikerekért szurkoltunk, a sportolók megérdemlik az elismerést".

Olimpiai jutalmak

Az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak. A negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10 millió forinttal lesznek gazdagabbak. A hatodik helyezettek 8, a hetedikek 4, a nyolcadikak pedig 2 millió forintos jutalomban részesülnek. A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapják meg.

„Eszembe jutott, hogy a MOB így szondázhat embereket, hogy kiderüljön, miként reagál valaki, ha ekkora pénz érkezik a számlájára" - mondta. Nagy reméli, hogy a rossz utalás csak egyedi eset, és a MOB-nál minden a legteljesebb rendben van.

A kézilabdázóknak számításaink szerint fejenként 10,5 millió járna, míg esetünkben 13,8 milliót utalt az olimpiai szervezet.

Molnár Zoltán, MOB-főtitkár elmondta, ők a szakszövetségtől kapták az adatokat, amely alapján a pénzt utalták. Hogy miért több pénz jutott Nagynak, arra azt mondta, a kapitány feladata volt, hogy az olimpián nyújtott teljesítmény szerint ossza szét a csapattagok között a rendelkezésre álló összeget.

A Magyar Kézilabda Szövetség vasárnap értesült az olimpiai jutalmak kapcsán történt téves utalásról. Adminisztrációs hiba történt, ugyanis a Magyar Kézilabda Szövetség saját adatbázisából véletlenül nem Nagy László, a válogatott erőssége, hanem névrokona, Nagy László NB I.-es kézilabda-játékvezető bankszámlaszámát adta meg a Magyar Olimpiai Bizottságnak az adatok egyeztetésekor az olimpiai jutalmak kapcsán. A tévedés miatt a szövetség nevében Vetési Iván MKSZ-elnök már valamennyi érintettől elnézést kért.